ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Η καταστροφή της Σμύρνης και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννας



 Στο μοναστήρι της Ανάληψης του Κυρίου βρίσκεται από τις 2 Δεκεμβρίου του 2006 μια θαυματουργή εικόνα της αγίας Άννας. Προέρχεται από το ναό της Αγ. Φωτεινής της Σμύρνης. Είναι αγιογραφημένη το 1881 από τον Δημήτριο Αγρα…
( το υπόλοιπο έχει σβηστεί) Κυδωνία.
Η χάρη της Αγίας ήδη από νωρίς είχε απλωθεί στην πόλη και ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης , ο τελευταίος επίσκοπός της, οδηγούσε σε αυτήν τα άτεκνα ζευγάρια. Τους έλεγε να νηστεύουν σαράντα ημέρες , να κάνουν προσευχή και παράκληση στην αγία, να εξομολογούνται και έπειτα να κοινωνούν. Η ευλογία της απλωνόταν σε όλους τους ανθρώπους που ζητούσαν την βοήθειά της με πίστη , ακόμα και σε μουσουλμάνους.Έτσι έσωσε η Αγία και τον γιο ενός αγά που οι γιατροί δεν του είχαν δώσει περιθώρια ζωής . Η γυναίκα του αγά προσευχόταν συνέχεια για τη σωτηρία του παιδιού της . Έτσι ένα βράδυ είδε την Αγία στον ύπνο της να της λέει ¨ έλα στην Αγία Φωτεινή να σου πει ο παπάς τι θα κάνεις και εγώ θα σε βοηθήσω ¨. Πράγματι πήγε, προσκύνησε την εικόνα της αγίας , της έδωσε αγιασμό ο ιερέας και μέχρι να γυρίσει στο σπίτι το παιδί είχε γίνει καλά. Μετά από αυτό όλη η οικογένεια του αγά και ο γιατρός του έγιναν χριστιανοί.
Στην Μικρασιατική καταστροφή οι ναοί της πόλης βεβηλώθηκαν και τα ιερά σκεύη και οι εικόνες παραδόθηκαν στη φωτιά.Μια απ’ αυτές ήταν και η εικόνα της αγίας Άννας,η οποία σώθηκε από την Γιασεμή Κων. Κολάρα ως εξής :
Η Γιασεμή είχε πάει στην Σμύρνη να πάρει τα κορίτσια της ξαδέλφης της για να φύγουν. Ήταν από τους τελευταίους Έλληνες της μαρτυρικής πόλης. Στο δρόμο της λοιπόν, και ενώ όλοι κοιτάζουν πώς να σωθούν από την κόλαση της ήδη φλεγόμενης πόλης, βλέπει έξω από την Αγία Φωτεινή να καίνε τις εικόνες. Είχε μαζί της κι έναν υπάλληλο Τούρκο, τον Αλί.
Βγάζει από την τσέπη του φουστανιού της ότι χρήματα είχε πάνω της και του λέει: «Βρε Αλί, πάρε αυτά, δώστα στον στρατιώτη να σε αφήσει να περάσεις και πήγαινε να πάρεις μια εικόνα. Θα μας κάψει ο Θεός να βλέπουμε να καίγεται η κληρονομιά μας.»
 Πήγε ο Αλί, άρπαξε μια εικόνα και όταν την έφερε είδε η Γιασεμή ότι ήταν η εικόνα που είχε κάνει δώρο η μητέρα της στην Αγία Φωτεινή, από ευγνωμοσύνη στην Αγία Άννα, γιατί της χάρισε το πρώτο παιδί. Αυτή η εικόνα κοσμούσε τον Μητροπολιτικό ναό της Σμύρνης και θαυματουργούσε.
Ξαναβρέθηκε λοιπόν στα χέρια της Γιασεμής που την κρατούσε σαν θησαυρό και την έφερε στην Χίο και από εκεί, μετά από χρόνια ήρθε στην Ιερά Μονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: