ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Οι άγιοι μάρτυρες Παύλος και η αδερφή του Ιουλιανή

ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΑΝΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΟΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΕΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΙ ΦΟΙΝΙΚΗΣ


 Οι άγιοι μάρτυρες Παύλος και η αδερφή του Ιουλιανή έζησαν τον τρίτο αιώνα, στη Πτολεμαΐδα της Φοινίκη, (τώρα Λίβανος). Οι αδελφοί λάτρευαν τον Χριστό κρυφά.
 Όταν ο αυτοκράτορας Αυρήλιος ήρθε στην πόλη τους. Ο Παύλος ήταν στο πλήθος εκείνων που τον υποδέχτηκαν και εκείνη την ώρα έκανε επάνω του το σημείο του Σταυρού. Αμέσως τότε τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Την επόμενη μέρα ο Παύλος υποβλήθηκε σε βασανιστήρια αλλά συνέχισε με τόλμη να ομολογεί και να δοξάζει τον Χριστό.
  Η αδελφή του Ιουλιανή κατηγόρησε τον αυτοκράτορα για την σκληρότητα που επέδειξε στον αδελφό της. Για αυτό τον λόγο βασανίστηκε επίσης σκληρά. Οι βασανιστές τους ήταν τρεις στρατιώτες, οι Κοδράτος, Στρατόνικος και Ακάκιος οι οποίοι βλέποντας έκπληκτοι με το θάρρος των χριστιανών και τη δύναμη της πίστης τους πίστεψαν στον Χριστό. Τότε τους συνέλαβαν αμέσως και τους παρέδωσαν στα χέρια των δημίων οι οποίοι τους αποκεφάλισαν.


 Τον Παύλο τον έδεσαν σε ένα πάσσαλο και τον κτυούσαν στα σαγόνια με μολυβένια σφαιρίδια, ενώ με ράβδους πυρωμένους τρυπούσαν το τίμιο σώμα του. Την Ιουλιανή την έκλεισαν σε πορνείο, αλλά με την χάρη διαφυλάχτηκε από την ατίμωση. Ακολούθως και τους δύο τους έριξαν σε ένα λάκκο πυρακτωμένο, αλλά πάλι διαφυλάχτηκαν σώοι, τους κατέκαυσαν με λαμπάδες και τελικά υμνώντας τον Θεόν τους αποκεφάλισαν.
(Τοιχογραφία 1547 Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους)
(Τοιχογραφία 1350 Μονής Gracanica Κοσσυφοπέδιο Σερβίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: