ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Εντυπωσιακή πτήση πάνω από την κορυφή του Αγίου Όρους

                        
© Konstantinos Mil. Anagnostou - www.chiosphotos.gr
  Η κορυφή του όρους Άθωνα βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 2033 μ.. Αυτή η «Αγία Κορυφή», η οποία τακτικά ενδύεται με λαμπρό χιόνι, που άλλοτε αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου και άλλοτε κρύβεται υπό την νεφέλη, ήταν προορισμένη να γίνει «Όρος του φωτός»· διότι η αρχαία λέξις «αίθων» σημαίνει: πυρώδης, αναλαμπών, αστράπτων. 
 Η κορυφή κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των αγιορειτών. Βλέπουν αυτό το όρος σαν τον άξονα του κόσμου, που ενώνει τον ουρανό και τη γη, σαν το στύλο διά του οποίου οι προσευχές τους ανεβαίνουν προς το Θεό. Αναρίθμητες εικόνες ή χαλκογραφίες δείχνουν την Παναγία στον ουρανό, πάνω από τη χιονισμένη κορυφή του Άθωνος, που εξαπλώνει στον κόσμο το Μαφορίον της, την «αγίαν Σκέπην» της προσευχής της. 
 Εκεί επίσης, κατά μια αρχαία και αδιάρρηκτη παράδοση, οι μοναχοί ανεβαίνουν μερικές φορές για ένα προσωπικό προσκύνημα, για να προσευχηθούν πλησιέστερα προς τον ουρανό και για να λάβουν από το Θεό μια πληροφορία για τις αποφασιστικές στιγμές της ζωής τους. Στην κορυφή είναι κτισμένος ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο ναός κτίστηκε επί οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’ το 1894 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Ναό, ένα πραγματικό θαύμα στα 2033 μ, κτισμένο από πέτρα που δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Ο Ναός πανηγυρίζει για το Άγιον Όρος στις 19 Αυγούστου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: