ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

«Είς τών στρατιωτών λόγχη αυτού τήν πλευράν αυτού ένυξε…»



  Ο Ιερέας καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Προσκομιδής και μάλιστα κατά τη διαδικασία αφαιρέσεως (εκκοπής) της τετράγωνης μερίδος, που φέρει τα γράμματα ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (δηλαδή Ιησούς Χριστός Νικά), του Αμνού, όπως λέγεται, (και που θα γίνει μέσα στη θεία Λειτουργία το Σώμα του Χριστού), από το πρόσφορο αλλά και των μερίδων της Παναγίας και των Αγίων, χρησιμοποιεί ως κοπτικό όργανο το μεταλλικό αυτό εγχειρίδιο σε μορφή λόγχης, που εύστοχα αποκαλείται και Αγία Λόγχη ή Ιερά Λόγχη.



Το εργαλείο αυτό συμβολίζει ακριβώς την λόγχη εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στον Σταυρό του Κυρίου μας, κατά το Πάθος Του, από τον εκατόνταρχο Λογγίνο, ο οποίος κέντησε την πλευρά του Κυρίου μας, διαπιστώνοντας το θάνατό Του από το αίμα και το νερό που έτρεξαν από την πληγή.

Γι’ αυτό, από τα πολύ παλιά χρόνια, χρησιμοποιείται σιδερένιο αιχμηρό εργαλείο με τη μορφή της λόγχης κατά την διαδικασία της Προσκομιδής, η οποία και συνδέεται άμεσα, δια των λόγων που λέγει ο Ιερέας κατά την τέλεσή της αλλά και δια των πράξεών του, με το σταυρικό θάνατο του Χριστού μας.


Με τη λόγχη, κεντάει τον Αμνό στο δεξί μέρος και λέει: «Ένας από τους στρατιώτες Του τρύπησε την πλευρά με τη λόγχη». Και χύνοντας μέσα στο άγιο Ποτήριο κρασί και νερό, συμπληρώνει: «κι αμέσως βγήκε αίμα και νερό» (Ιω. 19:34)

Επειδή λοιπόν η Λόγχη που χρησιμοποιεί ο Ιερέας κατά την προετοιμασία των θείων Δώρων εγγίζει το κομμάτι αυτό του πρόσφορου που θα μεταβληθεί μέσα στη θεία Λειτουργία σε Σώμα Χριστού, τον Αμνό, όπως αναφέραμε, και μάλιστα το κεντάει, όπως έκανε ο εκατόνταρχος στο Σώμα του Κυρίου, και το κόβει σταυροειδώς, γι’ αυτό και προσδίδεται Αγιαστική και θεραπευτική χάρη και ευλογία, από όσους με πίστη προσέρχονται και επιζητούν να τους σταυρώσει ο Ιερέας με αυτήν.

Όταν μάλιστα ο Ιερέας σταυρώνει με την Αγία Λόγχη τον χριστιανό, λέγει και σχετικά Τροπάρια με τον θάνατο του Χριστού μας στο Σταυρό.
ekklisiaonline.

Δεν υπάρχουν σχόλια: