ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Barletta(Madonna dello Sterpeto)



  Στις 8 Μαΐου τιμάται στην Μπαρλέτα (παραθαλάσσια πόλη και δήμος στην Απουλία, στη νότια Ιταλία.)την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Ξεκινώντας από τον 7ο αιώνα, οι Βυζαντινοί μοναχοί άρχισαν να αποβιβάζονται στις ακτές της νότιας Ιταλίας, εξορισμένοι από τους διωγμούς που ξεκίνησε ο εικονομάχος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, Λέων Γ, κουβαλώντας μαζί τους πολλές ιερές εικόνες, σώζοντας τες από την καταστροφή.
  Μερικοί από αυτούς εφτασαν και στην Μπαρλέτα και σύμφωνα με την παράδοση να έφεραν μαζί τους την  εικόνα της Παναγίας μας.  


Οι Ιταλοί μοναχοί ακολούθησαν τους μοναχούς Benedettini di Monte Sacro. Αυτή η παρουσία  επιβεβαιώνεται από έναν πάπυρο του 1236 που αναφέρει έναν συγκεκριμένο "Theodorus Abbas Ecclesie S. Maria Sterpetto. "
  Μετά την καταστροφή του χωριού Στερπέτο, που διαπράχθηκε το 1528 από τον Ρέντζο ντε Σερί,κατά  το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα με τη διαχείριση των ακολούθησε η αναβίωσή του. 

Η λατρεία της Madonna dello Sterpeto συνδέεται με τη μεγάλη πανούκλα του 1656 η οποία μείωσε τον πληθυσμό της Barletta περισσότερο από τα δύο τρίτα.Τη χρονιά εκείνη βρέθηκε η εικόνα 3 χλμ από το κέντρο της Μπαρλέτα, στην αγροτική περιοχή “Stirpibus refertus”.

Πιστεύεται ότι η επιδημία ξεκίνησε με την άφιξη των Ισπανών στη Νάπολη και ότι η έντονη εμπορική κίνηση μεταξύ της ναπολιτάνικης πόλης και της Απουλίας επιτάχυνε την εξάπλωση της πανώλης. Μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μπαρλέτα .

Μετά τη θαυματουργή επιβράδυνση της πανώλης, η πόλη της Μπαρλέτας  ανακηρύχθηκε προστάτης της Barletta
.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: