ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

White Guards ( Λευκή Φρουρά )


 Στις 25 Ιουλίου 1918, η Λευκή Φρουρά, μια δύναμη που αποτελείται από ένα συντριπτικό μείγμα Ρώσων μοναρχικών, δημοκρατών, δεξιών σοσιαλιστών, (όλοι τους έντονα αντικομμουνιστές) προέλασε μαζί με τους συμμάχους τους Η τσεχική λεγεώνα μπήκε στην πόλη Εκατερίνμπουργκ της Σιβηρίας . . Οι άνδρες ήταν εξαντλημένοι μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών για να εκτοπίσουν τον καλά εδραιωμένο Μπολσεβίκικο Κόκκινο Στρατό. Ωστόσο, είχαν λόγους να χαίρονται. Ο Κόκκινος Στρατός της Σιβηρίας βρισκόταν σε φυγή και φαινόταν ότι η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ωστόσο, δεν ήταν όλα καλά.

  Οι φήμες είχαν περάσει από το Εκατερίνμπουργκ στη Λευκή Φρουρά ότι η πρώην αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας είχε φυλακιστεί μέσα στην πόλη, αλλά το πού ακριβώς βρισκόταν εκείνη τη στιγμή παρέμενε ακόμα μυστήριο. Υπήρχε λόγος ανησυχίας. Μέρες πριν πέσει το Αικατερίνμπουργκ στα χέρια των Λευκών, το τοπικό Σοβιέτ καθώς και η κυβέρνηση του Λένιν στη Μόσχα είχαν ανακοινώσει και οι δύο ότι ο Τσάρος Νικόλαος ο Β' είχε εκτελεστεί. 

 Η τύχη της υπόλοιπης οικογένειας ήταν άγνωστη, υπήρχαν φήμες ότι είχαν μεταφερθεί κάπου βόρεια . Ο Λευκός Στρατός είχε πράγματι πληροφορίες για το πού ήταν φυλακισμένος ο Τσάρος και η οικογένειά του στο Εκατερίνμπουργκ. Αμέσως μετά την είσοδο των δυνάμεών τους στην πόλη στάλθηκε ειδικό απόσπασμα για να ασφαλίσει τη βίλα όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν η οικογένεια. Η περίτεχνη βίλα όπου είχε κατασχεθεί η οικογένεια ήταν γνωστή ως το σπίτι του Ιπάτιεφ. πήρε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του Nikolai Nikolayevich Ipatiev, έναν τοπικό μηχανικό. Ο ίδιος ο Ιπάτιεφ είχε κληθεί από το Σοβιέτ των Ουραλίων πριν από λίγο καιρό και του είπαν να εγκαταλείψει το σπίτι του, καθώς χρειαζόταν για έναν ειδικό σκοπό από την «Επανάσταση». Αφού έχασε το σπίτι του, ο Ιπάτιεφ έφυγε από τη Ρωσία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Τσεχοσλοβακία.

 Όταν μπήκαν στη βίλα, οι Λευκοί τη βρήκαν τρομερά σιωπηλή. Ήταν ξεκάθαρο ότι οι Μπολσεβίκοι είχαν φύγει βιαστικά. Το σπίτι ήταν σε πλήρη αταξία, τα υπάρχοντα και τα ρούχα ήταν σκορπισμένα τριγύρω. Κάθε δωμάτιο φαινόταν να έχει λεηλατηθεί . Έγινε σαφές στην ομάδα που ερευνούσε ότι πολλά από τα υπάρχοντα προέρχονταν από την αυτοκρατορική οικογένεια. Αν οι Λευκοί είχαν μακροχρόνιες αμφιβολίες για το τι είχε συμβεί στην Αυτοκρατορική Οικογένεια της Ρωσίας, η ανακάλυψη ενός τοίχου του υπογείου με αίμα από σφαίρες έμοιαζε να επιβεβαιώνει τα χειρότερα. Η ερευνητική ομάδα βρήκε μεγάλο αριθμό σφαιρών στον τοίχο, διαφορετικού διαμετρήματος από διαφορετικές μάρκες και μοντέλα όπλων. Η ταπετσαρία τοίχου και οι σανίδες δαπέδου ήταν ακόμα βαμμένες με αίμα και λάσπη. Αυτό φαινόταν να δείχνει κάτι μεγαλύτερο από τη σχετικά απλή εκτέλεση ενός μόνο άνδρα. Σαφώς είχε γίνει κάποιο γεγονός μεγάλης βίας σε εκείνο το δωμάτιο. Στην πραγματικότητα οι Μπολσεβίκοι εκτέλεσαν όλη την οικογένεια;

 Ένας Αξιωματικός του Λευκού Στρατού με το όνομα Υπολοχαγός Σερεμετιέφσκι είχε κρυφτεί στα δάση έξω από το Εκατερίνμπουργκ. Ισχυρίστηκε ότι είχε δει κάποια περίεργα γεγονότα στο δάσος προτού οι Μπολσεβίκοι εκκενώσουν την πόλη. Οδόφραγμα όπου δεν υπήρχε πριν, ένοπλες περιπολίες, μια σειρά από εκρήξεις και φορτηγά που πηγαινοέρχονταν από ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ορυχείο. Σαφώς οι Μπολσεβίκοι έφτιαχναν κάτι, αλλά τι; Ο Σερεμετιέφσκι περίμενε μέχρι να φύγουν οι Μπολσεβίκοι από την πόλη και στη συνέχεια με τη βοήθεια κάποιων ντόπιων αγροτών άρχισε μια έρευνα στο δάσος. Δεν άργησε να βρει κάτι. Κοντά στο ορυχείο κάτι είχε καεί, στην πραγματικότητα φαινόταν να ήταν μια νεκρική πυρά. Στα απανθρακωμένα υπολείμματα της πυρκαγιάς, ανακαλύφθηκαν κομμάτια από ρούχα, κουμπιά, κοσμήματα, ένας σμαραγδένιος σταυρός και μια πόρπη από ζώνη δικέφαλου αετού των Romanov, αλλά κανένα ανθρώπινο λείψανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: