ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Οι διώκτες του αγίου Νεκταρίου...


 Οι κυρίως διώκτες του αγίου Νεκταρίου, αυτοί που τον αδίκησαν και παίδευσαν περισσότερο, ήταν άνθρωποι του χώρου της Εκκλησίας. Ήταν παπάδες και δεσποτάδες. Κάτι που είναι γνωστότατο σε όσους έχουν μελετήσει τον βίο του.
Άνθρωπος της Εκκλησίας ο ίδιος, άνθρωποι της Εκκλησίας και οι άλλοι. Και όμως! Η διαφορά ερεβώδης!

 Βλέπετε, το να'χεις γεννηθεί σε χριστιανική (και ορθόδοξη) οικογένεια, να'χεις βαφτιστεί Χριστιανός (και ορθόδοξος μάλιστα), ακόμη και το να κοινωνείς τακτικά από το Άγιο Ποτήριο, δεν σε κάνει αυτοματικά Χριστιανό και Ορθόδοξο. Δεν σε κάνει γνήσιο μαθητή του Χριστού. Όλα τα της ορατής πτυχής της Εκκλησίας -τα οποία είναι καθ'όλα αναγκαία- λειτουργούν σωστικά μόνο αν συνδυάζονται και με άλλες παραμέτρους ζωής. Τέτοιες που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του αόρατου κόσμου.

 Ας το προσέξουμε αυτό πολύ. Διότι είναι καίρια σημαντικό. Η Εκκλησία δεν είναι κάποιο σύνολο μαγικών τελετουργικών που σε καθιστούν φιλόθεο και σεσωσμένο, απλά και μόνο επειδή τα τηρείς στο επίπεδο του ορατού. Υπάρχουν άλλες, αθέατοι παράμετροι, που πρέπει να'ναι ενεργοποιημένοι για να γίνεις πραγματικός μαθητής του Χριστού. Είναι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα πολύ βαθιά επίπεδα των έσω κόσμων των ανθρώπων. Και δεν είναι πράγματα που πετυχαίνονται με βουλητικές, μόνο, προσπάθειες. Δεν αγιάζει κανείς με το 'έτσι θέλω'. Πρόκειται για μυστήρια μεγάλα, τα οποία έχουν σχέση με το εντελώς υπέρλογο εκείνο επίπεδο του χώρου των προθέσεων.

Και αλίμονο σε όποιον αποπειράται να εργαλειοποίησει στην υπηρεσία ιδοτελών-γήϊνων σκοπιμοτήτων την Εκκλησία! Οι συνέπειες που θα τον βρουν θα'ναι πολύ χειρότερες από αυτές που θα έβρισκαν κάποιον κοινό -έστω και βαριά αλλά μη θεομπαίχτη- αμαρτωλό.

Μην ξεχνάμε: Η εντολή ''μην κάνεις χρήση του ονόματος του Θεού για μάταιους λόγους'' είναι η τρίτη στην σειρά των εντολών του Δεκαλόγου της Βίβλου. Έρχεται πριν από τις εντολές περί μοιχείας, κλοπής, φόνου και ψεύδους.

Ο άγιος Νεκτάριος, ας μας φωτίσει να διακρίνουμε τα μηνύματα μου ενέχει ο βίος του. Διότι πρόκειται για πολύ σοβαρά μηνύματα. Τέτοια που αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου σε σχέση με τα της υπαρξιακής μας πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: