ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

«Η Παναγία Οδηγήτρια του Πεδουλά»


[...]Ανάμεσα στα έργα του Κύπριο αγιογράφο Μηνά εκ Μαραθάσας ξέχωρα διακρίνεται το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Οδηγήτριας το οποίο χρονολογείται περίπου στα 1474.
Ως Οδηγήτρια στην ιδιότητά Της εικονίζεται να έχει το χέρι Της στραμμένο προς το νήπιο Χριστό, εμάς παροτρύνοντας να οδηγηθούμε σε Εκείνον καθώς τον βαστά στοργικά μες την αγκάλη Της!
Ο Χριστός βαστά μες το ένα του χέρι κλειστό ειλητάριο ενώ ευλογεί με το άλλο του χέρι εμάς όλους όσους προσκυνητές πλησιάζουμε το εικόνισμά Του!
Ο ζωγράφος Μηνάς, προσδίδει μέσα από τον προσωπικό αγιογραφικό του χρωστήρα τη δική του αγιογραφική τοποθέτηση προσεγγίζοντας με λεπτότητα την παλαιολόγεια τέχνη!
Λιτή στην όψη της η Οδηγήτρια Παναγία φέρει ιδίου χρώματος σκουροπράσινο εσωτερικό ένδυμα και κεκρυκέφαλο με αυτό του νηπίου Υιού Της ως σαν ο αγιογράφος να μερίμνησε από το ίδιο ύφασμα να ραφτούν σε ίδιο ράφτη οι εσωτερικοί χιτώνες των δυο τους!
Ο ερυθρός σκουρόχρωμος χιτώνας της Θεοτόκου περιβάλλει το εσωτερικό χιτώνιο με τις χρυσοκονδυλιές να το στολίζουν!
Χαρακτηριστικό της εποχής, συνήθης αποτύπωση του 15ου αιώνα είναι το ερυθρό φωτοστέφανό του νηπίου Ιησού μες το οποίο ο προσκυνητής διαβάζει την αποκαλυπτική επιγραφή:« Ο ΩΝ»
Τα πρόσωπα φέρουν σκούρο προπλασμό με πινελιές ροδαλού χρώματος και φωτισμών

Η εικόνα βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά[...]
Η Μαραθάσα, Μυριανθούσα με τα μύρια άνθη να ευωδιάζουν τους γύρω κάμπους της και να συνυπογράφουν τιμητικά το τοπονύμιό της έχει να υπερηφανεύεται και για τους αρχαίους σπουδαίους αγιογράφους και τα έργα τους, τον Μηνά, τον Μιχαήλ Μυριανθεύς επίσης!
Ευλογημένα καλοτάξιδη την πανηγυρικά αναστάσιμη Κυριακή να αξιωθούμε και σήμερα, ειρήνη να επικρατεί κι αγάπη μες τις ψυχές μας ως αφόρμηση κι έτσι να ξεχυθεί κρουνός πηγής σε όλο τον κόσμο!
Δέσποινα Αικατερίνης Ανδρέα Τενίζη

Δεν υπάρχουν σχόλια: