ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

«…ἐπιτιμήσαι σοί Κύριος…»


Τόσες και τόσες οι προσευχές όπου από πιτσιρίκια τις ψελλίσαμε θυμίαμα ευλαβικό στον ουρανό να φτάσουν ζητώντας:
"Στείλε μας Θεέ μου, άγγελον πιστόν οδηγό"
«Ἄγγελον εἰρήνης, πιστόν ὁδηγόν, φύλακα τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων ἡμῶν παρά του Κυρίου αιτησώμεθα»
Ο πρωτοστάτης άγγελός μας!Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Μέγας Ταξιάρχης
Με στρατιωτική πανοπλία ο πρωτοστάτης Αρχάγγελος Μιχαήλ παρίσταται στο δεξί παραπόρτι του άβατου Αγίου βήματος της εκκλησίας, φρουρώντας το ως ακοίμητος φρουρός, ώστε να μην περάσει την πύλη του το κακό. Όπως ακοίμητος φρουρός φρουρεί το άβατο της Βασιλείας των ουρανών!

 Ο πρωτοστάτης Αρχάγγελος κατέχει αυτή τη θέση μετά από την νίκη στην πρώτη μάχη του εναντίον του κακού. Η Αγία Γραφή παρουσιάζει άλλη μία νίκη του, σε άλλη μια μάχη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία θα γίνει στους έσχατους καιρούς.
« Καὶ ἐγένετο πόλεμος ἐν τῷ οὐρανῷ· ὁ Μιχαὴλ καὶ οἱ ἄγγελοι αὐτοῦ τοῦ πολεμῆσαι μετὰ τοῦ δράκοντος· καὶ ὁ δράκων ἐπολέμησε καὶ οἱ ἄγγελοι αὐτοῦ, καὶ οὐκ ἴσχυσεν, οὐδὲ τόπος εὑρέθη αὐτῷ ἔτι ἐν τῷ οὐρανῷ.»

Η εικόνα αυτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, βρίσκεται στο Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας, άριστο έργο της Σχολής της Κωνσταντινούολης, του 14ου αιώνα!

Ο Αρχάγγελος, σε ολόσωμη αγιογράφιση, στέκει μετωπικά να βλέπει τον θεατή. Φέρει κοκκινωπό χιτώνα επάνω στους πλάτιους του ώμους, ένδειξη της δύναμης του. Πάνω από το χιτώνα υπάρχει σκούρο ιμάτιο να περιβάλλει τον αριστερό του ώμο. Ο δεξιός του ώμος περιβάλλεται από την διακριτική ταινία την οποία φέρουν οι άγγελοι. Στο δεξί του χέρι κρατά την ράβδο ως όπλο, η οποία είναι το σύμβολο του αγγελιαφόρου και της εξουσίας του. Με την ράβδο του αυτή χτυπά και συντρίβει τους εχθρους των πιστών και θαυματουργεί! Στο αριστερό του χέρι κρατάει τη σφαίρα του κόσμου πάνω στην οποία υπάρχει ο σταυρός και πάνω της χαραγμένα τα γράμματα, Χ Δ Κ, «Χριστός Δίκαιος Κριτής»
Στο κεφάλι του τα πλούσια μαλλιά του συγκρατουνται από την ταινία την οποία όλοι οι άγγελοι φέρουν συμβολικά ώστε να βλέπουμε ότι ο νους των αγγέλων είναι σταθερά και απαρέγκλιτα συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος μόνο στον Θεό και συλλογάται μόνο τον Θεό και όχι άλλα θέματα. Η ταινία συμβολίζει την καθαρότητα του νου.
Στην έκφραση του προσώπου του συνυπάρχουν η γλυκύτητα και η γαλήνη αλλά και επιβλητικότητα! Γλυκύτητα και γαλήνη για να γαληνεύει τον πιστό και να τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής στην παρουσία του Αρχαγγέλου του αλλά και επιβλητική όψη όπως επιβλητικά θα αντιμετωπίσει και θα αφοπλίσει τον κακό. Τα μάτια έχουν μια ζωηρότητα, ένταση και αυστηρότητα, ένδειξη της διακονίας του ως εξολοθρευτής.
«…ἐπιτιμήσαι σοί Κύριος…»
«Κύριος κρίνει σε»
Ήταν η φράση την οποία απηύθυνε προς τον έκπτωτο άγγελο για την αλόγιστη υπεροψία και την υπερηφάνεια του!
«Κύριος κι εμάς θα κρίνει σε αυτή την ανταγωνιστική προσπάθεια εδώ στη γη να φέρουμε τα πάνω κάτω, να υπερισχύσουμε από τον αλάθητο Δημιουργό, σε αυτή την αποδεδειγμένη μάταιη προσπάθεια να ανταγωνιστούμε τη σοφία, να ανατρέψουμε τη δημιουργικότητά Του!
Στώμεν καλώς!!!

Από όλες τις ημέρες της εβδομάδας, η Δευτέρα είναι η αφιερωμενη μέρα στους αγγέλους και οι πιστοί τηρούν νηστεία προς τιμήν τους.
Τι τιμές άλλες, θα προσφέραμε άραγε ως πιστοί εάν συνειδητοποιούσαμε συντετριμμένοι, την ωφέλεια και την σωτηρία της ψυχής μας από την προστατευτική παρουσία των αγγέλων μας;
«Άγγελον ειρήνης πιστόν οδηγόν φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών, παρά του Κυρίου αιτησώμεθα»
Δέσποινα Αικατερίνης Ανδρέα Τενίζη

Δεν υπάρχουν σχόλια: