ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Τα βάσανα των βιαίως στρατολογημένων του συμμοριτοπολέμου...


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ.
Φωτογραφία η οποία εμφανίζει την 93χρονη Αλεξάνδρα Δημοπούλου, η οποία γεννήθηκε το 1930 στο Βουτύρο ή Βούτυρο Ευρυτανίας, και η οποία είναι ακόμη εν ζωή. 

 Η Αλεξάνδρα το 1949 μετά την κατάληψη του Καρπενησίου από τους συμμορίτες του ‘’ΔΣΕ’’, και κατά την διάρκεια της 18ήμερης παραμονής τους, και μεταξύ των πολλών εγκλημάτων που διέπραξαν επί 18 ημέρες στην καταληφθείσα πόλη του Καρπενησίου, και τις όμορες περιοχές, ήταν και η βίαιη στρατολόγηση. 

 Μεταξύ των βιαίως στρατολογημένων ήταν και η τότε 19χρονη Αλεξάνδρα Δημοπούλου η οποία απήχθη από το χωράφι όπου εργάζονταν μαζί με τα άλλα ανήλικα κορίτσια και αγόρια, ακολουθώντας δια της βίας τους συμμορίτες κατά την διάρκεια της αποχώρησής τους από την πόλη, στην καρδιά του χειμώνα (Φεβρουάριος 1949), μέσα από ένα δύσβατο, ορεινό, και κακοτράχαλο χιονισμένο δρομολόγιο, χωρίς φαγητό και χωρίς κατάλληλο ρουχισμό, και με τον συνεχή βομβαρδισμό από την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, και τις αψιμαχίες από τον Εθνικό Στρατό. 

 Κατά την διάρκεια της πορείας αυτής απεβίωσαν εκατοντάδες παιδιά από τις κακουχίες, και πολλοί έπαθαν κρυοπαγήματα. Σε κάποια στάση της πορείας η τότε 19χρονη Αλεξάνδρα άρχισε να μην νιώθει το δεξί της πόδι. Τότε διαπιστώθηκε ότι είχε πάθει κρυοπαγήματα, και αποφασίστηκε να της κόψουν όλα τα δάκτυλα. 
Επειδή όμως οι συμμορίτες δεν διέθεταν ιατρικά εργαλεία (!!!), αποφασίστηκε και της έκοψαν τα δάκτυλα με ένα ξυλοπρίονο (!!!). Εν συνεχεία αφού θεώρησαν οι συμμορίτες ότι πλέον τους ήταν ‘’άχρηστη’’ της έδωσαν ένα άλογο και την κατεύθυναν στην Λαμία από όπου και την παρέλαβε ο πατέρας της.

Στο παρακάτω link : https://www.youtube.com/watch?v=apLZX0fx6Es&t=206s μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συνέντευξη της Αλεξάνδρας Δημοπούλου που παραχώρησε στο διαδικτυακό κανάλι ‘’Greek Village Life’’, η οποία σήμερα γιαγιά απολαμβάνει την ζωή της στο χωριό της με τα παιδιά της, και τα δισέγγονα της, και ίσως αν δεν πάθαινε κρυολογήματα, η μοίρα να της επιφύλασσε χειρότερες ημέρες, και έναν απαξιωτικό θάνατο. 

Τέλος στην δεξιά φωτογραφία διακρίνεται το πόδι της Αλεξάνδρας Δημοπούλου όπως είναι σήμερα μετά από 75 χρόνια, μετά από τον ακρωτηριασμό που υπέστη από πριόνι κοπής ξύλων, ενώ άξιον προσοχής είναι η απάντηση της γιαγιάς όταν την ρωτάνε : «τι σημαίνει για εσένα πατρίδα». Η απάντησή της είναι απλή και συγκλονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: