ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Άγιος Ἱερομάρτυς Ἰωαννίκιος(+18 Ιουνίου 1945),Μητροπολίτης Μαυροβουνίου

Ὁ Άγιος Ἱερομάρτυς Ἰωαννίκιος (Λίποβατς) γεννήθηκε στὶς 16 Φεβρουαρίου 1890 στην κωμόπολη Στολὶβ της περιοχής της Μπόκα Κοτόρσκα που τότε ανήκε στο βασίλειο της Δαλματίας. Μετά τις άριστες θεολογικές σπουδές του, ἐνυμφεύθηκε, αλλά γρήγορα έχασε την πρεσβυτέρα του.Χειροτονήθηκε διάκονος καὶ πρεσβύτερος καὶ εδίδαξε θεολογία στο Βουκουρέστι από το 1925 μέχρι το 1940. Το 1939, εξελέγη Ἐπίσκοπος της επαρχίας Βουντὶμ καὶ το επόμενο έτος ονομάσθηκε Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.


Ἡ αρχιερατεία του ήταν δύσκολη. Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου το Μαυροβούνιο καταλήφθηκε από τους Ἰταλούς. Πολλοὶ φυλακίσθηκαν καὶ οἘπίσκοπος Ἰωαννίκιος φρόντισε να επισκέπτεται τους φυλακισμένους συμπατριώτές του καὶ να τους μοιράζει τρόφιμα, ενώ τους ενίσχυε πνευματικά.

Την άνοιξη του 1945 συνελήφθη από τις κομμουνιστικὲς αρχές μαζὶ με 70 ιερείς της Μητροπόλεώς του και οδηγήθηκε στο Ζάγκρεμπ. Κατηγορήθηκε γιὰ συνεργασία με τους Ἰταλούς μετά από ψευδομαρτυρία. Με εντολή του Milovan Dilas, τον μετακίνησαν στο Βελιγράδι, όπου καὶ τον δολοφόνησαν πλησίον της περιοχής Ἀραντέλοβατς, στὶς 18 Ἰουνίου 1945.

Δεν υπάρχουν σχόλια: