ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Άρχισαν τα "όργανα"-«Καμπάνα» στις... εκκλησίες

«Καμπάνα» στις... εκκλησίες
Έντονο κύμα δυσφορίας προκαλεί σε κατοίκους της Ξάνθης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ο υπερβολικός -και σε πολλές των περιπτώσεων ενοχλητικός- θόρυβος που παράγεται από χώρους θρησκευτικής λατρείας της περιοχής, ο οποίος αγγίζει τα όρια της ηχορύπανσης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχουν επιτρεπτά όρια έντασης του ήχου ενώ σε περίπτωση υπέρβασής τους προβλέπονται κυρώσεις για το παράπτωμα της ηχορύπανσης, χωρίς φυσικά να εξαιρούνται θρησκευτικοί χώροι.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Ξάνθης που μένουν κοντά σε τζαμιά ή εκκλησίες, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις που είναι τοποθετημένες σε χώρους θρησκευτικής λατρείας παράγουν ιδιαίτερα υψηλής έντασης ήχους, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους βρίσκονται τοποθετημένοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.
Σε αρκετά από τα εν λειτουργία τζαμιά της περιοχής, ο ιδιαίτερα έντονος ήχος που παράγουν οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις αποτελεί αιτία ενόχλησης των κατοίκων, οι οποίοι αναφέρονται σε ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συστηματικά και με την ίδια ακριβώς ένταση. Το ίδιο, συμβαίνει και σε αρκετές εκκλησίες της περιοχής τόσο με τη λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος κρούσης των καμπάνων όσο και με τις θρησκευτικές λειτουργίες ιδιαιτέρως της Κυριακής.
Ανατρέχοντας κανείς στη σχετική νομολογία αντικρίζει περιπτώσεις κατοίκων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας περιπτώσεις ηχορύπανσης από θρησκευτικούς χώρους και έχουν δικαιωθεί, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου ιερείς έχουν ακόμη και καταδικαστεί πρωτοδίκως για ηχορύπανση και τους έχουν γίνει συστάσεις για μείωση της έντασης του παραγόμενου ήχου και προσαρμογής αυτού στην ισχύουσα νομοθεσία και στα όρια που αυτή επιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: