ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ιστορίες χαραγμένες στις πόρτες της Αγίας Σοφίας

Βασιλική πόρτα - Ασημένια πύλη - στην Αγία Σοφία
Μια συλλογή από πόρτες με ιστορία στην Αγία Σοφία
Η κεντρική πόρτα ονομαζόταν Βασιλική Πόρτα και μόνο ο Αυτοκράτορας θα μπορούσε να περάσει μέσα από αυτήν σε ειδικές ημέρες. Στην τελετουργική είσοδο του αυτοκράτορα στην Αγία Σοφία, που κρατούσε ένα μεγάλο κερί, αυτός θα προσκυνήσει τρεις φορές πριν από αυτή την πόρτα, ενώ οι χορωδίες από το βάθος έψαλλαν . Είναι τεράστιες αυτές οι σανίδες της πόρτας λέγεται ότι είναι ξύλο από την κιβωτό του Νώε, μια ιστορία που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα.

Η «Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως» μας πληροφορεί: "Στο δεύτερο νάρθηκα οι πόρτες ήταν κατασκευασμένες από ελεφαντόδοντο (τρεις δεξιά, τρεις αριστερά και μεταξύ τους) τρεις άλλες πόρτες: δύο από το μεσαίο μέγεθος, και μεταξύ τους υπήρχε το πολύ μεγάλο ένα από επιχρυσωμένο ασήμι.
Όλες οι πόρτες ήταν επιχρυσωμένες. Μέσα από αυτές τις πόρτες αντί για κανονικό ξύλο υπήρχε το ξύλο της κιβωτού "Όπως περιγράφηκε στην Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως η πόρτα καλύφθηκε από φύλλα αργυρού και χρυσού. Ασφαλίστηκε με μια μεγάλη και εντυπωσιακή ασήμι κλειδαριά.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η πόρτα ήταν επίσης γνωστή ως Αργυρά Πύλη καθώς και Ωραία Πύλη . Από τις δύο πλευρές της πόρτας κρεμόταν μια εικόνα του Σωτήρα και μιας Μαρίας της Αιγύπτου και της Θεοτόκου, που έφερε εδώ από τον Παναγίο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Σημάνσεις 2 μέτρων στο το πάτωμα δείχνουν πού είχαν τοποθετηθεί τα εικονίδια.
Η πόρτα ήταν επίσης γνωστή ως πόρτα της μετανοίας, πάνω στην καμάρα είναι ένα μωσαϊκό του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα του σοφού, που νυμφεύτηκε πάρα πολλές φορές και τελευταία φορά την εκπληκτικής ομορφιάς Ζωή Καρβωνοψίνα"Μαυρομάτα", που του έφερε γιο και κληρονόμο.

Ο Λέων παρά τους πολλούς γάμους του, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει διάδοχο κάτι που θεωρήθηκε μεγάλο σκάνδαλο. Πρώτη σύζυγος του ήταν η Θεοφανώ Μαρτινιακή την οποία ανάγκασε ο πατέρας του να νυμφευτεί με το ζόρι για πολιτικούς λόγους ενώ ο ίδιος μισούσε. Με την Θεοφανώ απέκτησε μια κόρη την Ευδοκία. Η Θεοφανώ μετά τον θάνατο της κόρης τους αποσύρθηκε σε μοναστήρι (892) και πέθανε τον επόμενο χρόνο. Ο Λέων προχώρησε στην συνέχεια σε δεύτερο γάμο με την αγαπημένη του Ζωή Ζαούτζαινα κόρη του συμβούλου του Στυλιανού Ζαούτση αλλά πέθανε και αυτή χωρίς να αποκτήσουν τον διάδοχο (899). Ο Λέων προχώρησε σε τρίτο γάμο με την Ευδοκία Βαϊανή η οποία πέθανε πάνω στην γέννα (901) ενώ ο νεογέννητος γιος τους έζησε μόνο λίγες μέρες.[....]


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: