ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Άγιος Κίαραν της Ιρλανδίας



 Υιός πολύτεκνου Ιρλανδού αμαξοποιού ήταν ο άγιος Κίαραν. Μικρός άφησε την πατρική του οικία πηγαίνοντας στην μονή του Κλοράντ, δυτικά του Δουβλίνου. Καθ’ οδόν είχε μαζί του μια αγελάδα για να τρέφεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όταν έφτασε στον προορισμό του έγινε μαθητής του αγίου Φινινιανού [12 Δεκ] ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της μονής.

  Μια μέρα κατά την περίοδο της μαθητείας του, ένας συμμαθητής του δεν είχε βιβλίο και παρακάλεσε το Κίαραν να του δώσει το δικό του. 
 Όταν όμως ήρθε η σειρά του αγίου να εξεταστεί, αυτός γνώριζε μόνο το μισό Ευαγγέλιο και οι συμμαθητές του γελώντας του είπαν πειρακτικά: 
«Κίαραν-μισός Ματθαίος»! 
Ο δάσκαλός τους όμως Φιννιανός τους διόρθωσε λέγοντας: 
«Όχι Κίαραν-μισός Ματθαίος, αλλά Κίαραν μισή Ιρλανδία, επειδή αυτός θα ποιμάνει την μισή Ιρλανδία». 
 Η προφητεία αυτή επαληθεύτηκε, όταν ο Κίαραν μετά την χειροτονία του εις πρεσβύτερον, δοξάσθηκε ως ένας από τους δώδεκα αποστόλους της Ιρλανδίας μαθητές του Φιννιανού.


Ίδρυσε πολλές μονές στην Ιρλανδία εκ των οποίων η πιο ονομαστή είναι η μεγάλη μονή Κλονμακνόιζ (545) [ΕΔΩ]. Σε καιρό λιμού ο Κίαραν δεν δίστασε να μοιράσει όλα τα υπάρχοντα της μονής στους φτωχούς, αφήνοντας στην Θεία Πρόνοια την φροντίδα της επιβιώσεως των μοναχών του.

 Πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια σε ηλικία μόλις τριάντα τριών ετών εν έτη 549.
Η μονή Κλονμακνόιζ ανυψώθηκε σε επισκοπή και ύστερα από χίλια χρόνια (1552) καταστράφηκε από τους μεταρρυθμιστές του Ερρίκου Η΄ (1509-1547). Τα ογκώδη ερείπιά της θεωρούνται σήμερα από τα πιο σπουδαία μνημεία του ιρλανδικού λαού.
 Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 9 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: