ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

12 Σεπτεμβρίου 1922,στην Αγία Φωτεινή,στην Σμύρνη...!


 «Σμύρνη, 12 Σεπτεμβρίου 1922 (με το τότες ημερολόγιο) συλληφθείς ελληνικός πληθυσμός, που φυλακίστηκε στον προαύλιο χώρο της Αγίας Φωτεινής…».

  Ένα ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντο, έρχεται να προστεθεί στη σειρά των προβολών Μνήμης τον τρέχοντα μήνα, με αφορμή την 93η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής!
Μια εικόνα που καταγράφηκε την 12η Σεπτεμβρίου 1922, ακριβώς στην πλευρά του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής, όπου βρίσκονταν καταστήματα και Τράπεζες… Για να μην επηρεάσω με την προσωπική μου αναφορά την καταγραφή αυτή, παραθέτω το αυθεντικό κείμενο που τη συνοδεύει, αυτόν τον θησαυρό ιστορικής μνήμης, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί το αρχείο των Λεβαντίνων της Σμύρνης…:
«Η είσοδος κάτω από το καμπαναριό, μια ημέρα πριν από την πυρκαγιά. Μέσα από την πύλη μπορείτε να δείτε έλληνες πρόσφυγες, που τους συνέλαβαν και τους συγκέντρωσαν στην αυλή της εκκλησίας (της Αγίας Φωτεινής, του Καθεδρικού Ναού της Σμύρνης). Προς τα αριστερά, μια τουρκική φρουρά κάθεται. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πύλες κλειδώνονται με αυτούς τους ανθρώπους (πίσω από την πόρτα του καμπαναριού), να είναι φυλακισμένοι. Η φωτογραφία λήφθηκε για να δείξει την κατάσταση του Οργανισμού (Τράπεζας) BFPO (Banque Française des Pays d'Orient) (που εδρεύει προ και αριστερά του καμπαναριού). Η γαλλική κοινωνία της πόλης, είχε σχηματίσει ένα είδος πολιτοφυλακής για να προσπαθήσει να προστατεύσει τις περιουσίες τους, όπως μπορεί να δει κανείς από τους άνδρες με τα μπερέ που στέκονται στο κατώφλι της τράπεζας αυτής».
Το κείμενο αυτό παρατίθεται αυτούσιο στην ελληνική , με τις προσθήκες στις παρενθέσεις (πλην του τίτλου της Τράπεζας) από εμένα, προκειμένου να διευκολύνεται ο αναγνώστης του…
Οι κρίσεις δικές σας… Σας ευχαριστώ!
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: Αρχείο Λεβαντίνων Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: