ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

+ 10η Σεπτεμβρίου, μνήμη του αγίου ενδόξου μάρτυρος Σωσθένου της Χαλκηδονίας

+ Τη ι' του μηνός Σεπτεμβρίου, μνήμη του αγίου μάρτυρος Σωσθένους του εκ Χαλκηδόνος, τιμωμένου στην Καλαβρία και Σικελία.

Ο άγιος Σωσθένης υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό την εποχή του διώκτη των χριστιανών Μαξιμιανού. Παραβρέθηκε στο μαρτύριο της αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας και μετά από τα θαύματα που επιτελέστηκαν, αλλά και εμπνεόμενος από το θάρρος της νεαρής αγίας μεταστράφηκε στον χριστιανισμό και ομολόγησε την πίστη του. Ο έπαρχος της Βιθυνίας Πρίσκος τον υπέβαλε τότε σε σκληρά βασανιστήρια και τέλος τον καταδίκασε στον δια πυράς θάνατο μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα ονόματι Βίκτωρα. Τα λείψανά του αγίου μαζί με αυτά του Βίκτωρος και κάποια της αγίας Ευφημίας μεταφέρθηκαν αργότερα στην Πλακεντία (σημερινή Piacenza) της Ιταλίας.
Στην επαρχία του Καταντζάρο της Καλαβρίας υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται San Zosti - Άγιος Σώστης, λόγω της παρουσίας των ιερών λειψάνων του αγίου που μετέφεραν οι εκεί έλληνες μοναχοί.
Επίσης ο άγιος Σωσθένης τιμάται στα χωριά Roccella Jonica κοντά στο Ρήγιο της Καλαβρίας, San Sostene στην Κοσένζα αλλά και στο χωριό Mili San Pietro στην Μεσσήνη της Σικελίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: