ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

«Κατηχητής ψυχής ο Άγιος Σάββας ο αγιασμένος!»


  Η λάμψη του χαρίσματος της αγιοσύνης του Αγίου Σάββα ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του από όταν ήταν μωρό παιδί! Αφιερώθηκε στα αξιώματα της ιεροσύνης και βήμα το βήμα από τόπο σε τόπο αξιώθηκε να ιδρύσει μες την καρδιά της ερήμου της Ιουδαίας το δικό του μοναστήρι ένα σπουδαίο ιερό προσκύνημα!

  Όταν ο Άγιος Σάββας ζούσε στο μοναστήρι του πήγε κοντά του ο γιος ενός άρχοντα για να γίνει κι εκείνος μοναχός!
Ο Άγιος Σάββας χειριζόταν με παιδαγωγική μέθοδο τον πλούσιο νέο έχοντας έγνοια να τον ασκήσει σταδιακά στη μετάβαση της υπακοής αφού από γιος άρχοντας βρέθηκε να υπηρετεί εκείνος τον μόνο βασιλέα των όλων!
Του ανέθετε ελαφριές εργασίες, δεν τον έπεμπε στους αγρούς για βαριές αποστολές όπως τους άλλους μα του ανέθεσε να ψέλνει καθημερινά στην Θεοτόκο αφού πλησίαζε κι η επέτειος της Κοίμησής Της και να τηρεί νηστεία!
Νηστεία ήταν δεκαπενθήμερη μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως μα το βασιλόπουλο κρυβόταν στο κελί του κι έτρωγε όλα όσα πλουσιοπάροχα του έστελναν από το παλάτι οι δικοί του!

  Την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, έδωσε οδηγίες ο Άγιος Σάββας να μαζευτούν όλοι οι μοναχοί από νωρίς και να ψέλνουν στην Θεοτόκο!
Έφτασε η ώρα της Θείας Κοινωνίας και το βασιλόπουλο είδε μπρος του μία Βασιλοντυμενη Κυρά μες την αρχοντική πορφύρα Της να στέκει στην Ωραία Πύλη και να βαστά το Άγιο Ποτήριο! Δυο άγγελοι παράστεκαν δίπλα στην Παναγία βαστώντας το μάκτρο με το οποίο σκουπίζαν τα χείλη αυτών οι οποίοι κοινωνούσαν!

  Έκανε να πάει βιαστικά εμπρός από όλους τους μοναχούς το βασιλόπουλο μα η Παναγία του είπε να αφήσει να μεταλάβουν οι άλλοι οι οποίοι μόχθησαν και ίδρωσαν όλο το στάδιο της νηστείας και προετοιμασίας για την εορτή Της!

 Το Αρχοντόπουλο στο θαύμα της παρουσίας της Παναγίας μας μπορεί να είμαστε ο καθένας από εμάς καθώς προσαρμόζουμε με ελαστικότητα τη νηστεία στα δικά μας μέτρα και διάθεση, νηστεύουμε την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα ή λίγες ημέρες πριν από κάθε εορτή δίχως να έχουμε την παραχώρηση ή την ευλογία από τον πνευματικό μας, καλοπιάνουμε με κλάψες τον θεό, κρυβόμαστε νομίζοντας πως δεν μας βλέπει ο θεός, μας βλέπει όμως η δική μας η συνείδηση η οποία ακόμα κι αυτή δείχνει υπομονή καρτερώντας μας να ασκηθούμε στην εγκράτεια όταν όμως φτάσει η στιγμή της γιορτής της Θείας Κοινωνίας διαπιστώνουμε πως δεν σταθήκαμε άξιοι αγωνιστές!

Κατηχητής μας ή πατέρας μας μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς άλλοι αυστηροί άλλοι ελαστικοί μα η στράτα μία προς την εορτή, το στάδιο ένα του αγώνα μπρος μας κι ο Κύριος με την υπερβατική αγάπη Του, δίνει και ξαναδίνει ευκαιρίες να ξαναμπούμε στο στάδιο του Αγώνα για προπόνηση και άσκηση ψυχής!
Ευλογημένα χρόνια πολλά εύχομαι στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες τη μνήμη του Αγίου Σάββα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: