ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Το απολυτίκιο της σημερινής εορτής αποτελεί μια αριστουργηματική περίληψη της διδασκαλίας της Εκκλησίας


Χαῖρε κεχαριτωµένη Θεοτόκε Παρθένε·
(Η Μαρία είναι Παρθένος=εξαίρεται η καθαρότητα και αγνότητά της. Είναι επίσης Θεοτόκος= κυοφόρησε και έτεκε Θεάνθρωπο, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος που ενανθρώπησε για την δική μας σωτηρία)

ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡµῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει.
(Ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο αναμενόμενος Μεσσίας. Είναι ο Θεός ημών, ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Αυτός που ήρθε για να μας λυτρώσει από το σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου)

Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάµενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἡµῶν, χαριζόµενον ἡµῖν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.
( Ο Χριστός μας ελευθέρωσε από την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο μέσω της σταυρικής Του θυσίας και μας χάρισε την Ανάστασιν, δηλαδή την μετοχή στη θεϊκή Του δόξα.
Ο Συμεών είναι σύμβολο του κάθε πιστού. Το Πανάγιο Πνεύμα μας οδηγεί στην Εκκλησία όπου εκεί καλούμαστε να συναντήσουμε τον Σωτήρα μας Χριστό.
Επίσης ο Συμεών είναι δίκαιος καί Πρεσβύτης στην ηλικία. Δίκαιος= υπενθύμιση του πνευματικού αγώνα. Πρεσβύτης=ο πνευματικός αγώνας απαιτεί χρόνο, κόπο και υπομονή.
Τέλος, ο υμνογράφος μας προτρέπει «ευφραίνου». Όποιος έχει συναντήσει τον Χριστό έχει στην καρδιά του την δική Του χαρά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: