ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Συγχαρητήρια μηνύματα για την 10η επέτειο από την ενθρόνισή του, έλαβε ο Μητροπολίτης Ονούφριος από Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σήμερα, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, πραγματοποιήθηκε η λαμπρή ενθρόνισή σας ως Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας μετά την κανονική εκλογή που διεξήχθη από τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, έχετε καθιερωθεί ως άξιος διάδοχος των μεγάλων επισκόπων και ομολογητών που υπηρέτησαν ως ιεράρχες στη Μητρόπολη Κιέβου».

Σε άλλο σημείο ο κ. Δανιήλ, σημειώνει ότι η σεμνότητα, η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή, η αγάπη για τον μοναχισμό και τη μοναστική ζωή, η επιθυμία για αυστηρή τήρηση της κανονικής τάξης που μας κληροδότησαν οι άγιοι πατέρες στην Εκκλησία, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δύσκολης διακονίας του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Ονούφριου.

«Η ώρα του Προκαθήμενου σας ήρθε σε δύσκολες δοκιμασίες για τον ουκρανικό λαό και την Εκκλησία. Αντισταθήκατε και συνεχίζετε, με τη βοήθεια του Θεού, να αντιστέκεστε σε όλες τις προσπάθειες διαίρεσης, διατηρώντας την ενότητα, την ακεραιότητα και την κανονικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, αυτά ήταν χρόνια σχίσματος στην ίδια την ουκρανική κοινωνία, κατά τη διάρκεια των οποίων δείχνατε πάντα ενωτικός και ειρηνοποιός, πράγμα που είναι ευαγγελικό καθήκον κάθε αληθινού ποιμένα του Χριστού» - συμπληρώνει ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Δανιήλ υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια, η αδελφή Ουκρανία διέρχεται το τρομερό χωνευτήριο ενός αιματηρού πολέμου, επομένως όλοι προσεύχονται θερμά για την ειρήνη, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης στο μήνυμά του, κάνει λόγο για ειρήνη στην Ουκρανία και διατήρη της ενότητας της Εκκλησίας.

«Προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό, τον Πατέρα του ελέους, να σας ενδυναμώνει στην ευλογημένη διακονία σας, να σας αγκαλιάσει με το φως Του και να αυξήσει τη χάρη Του πάνω σας, ώστε να παραμένετε σε εγρήγορση για τη διατήρηση της Ορθοδόξου πίστεως και της αγνότητάς της σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνετε» - τονίζει ο κ. Ιωάννης.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αντιοχείας σε άλλο σημείο αναφέρει ότι, διαβάζοντας τα νέα για «τον διωγμό που υφίσταται η Εκκλησία σας και τα βάσανα που υποφέρουν οι Επίσκοποι, οι Ιερείς, οι μοναχοί και οι πιστοί της, που μαρτυρούν τον Χριστό και διαφυλάσσουν την αγνότητα της πίστης, μας υπενθυμίζει τα λόγια του Αποστόλου «καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσοντα» (Β' Τιμ. 3:12).

Επίσης, ο Πατριάρχης Ιωάννης αναφέρει ότι είναι παρήγορο ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος παραμένει ακλόνητος στις διώξεις, και αυτό μαρτυρεί την αγάπη του Χριστού.

«Αγαπητέ αδελφέ, να είσαι βέβαιος ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας έχει εσένα, τους ομολογητές και τους πιστούς σου στις προσευχές της, παρακαλώντας τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό να δώσει ειρήνη στη χώρα σου, να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μάτια του λαού σου και να διαφυλάξει την Εκκλησία σου» - υπογραμμίζει κλείνοντας ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας στο συγχαρητήριο μήνυμά του, συγχαίρει τον Μητροπολίτη Ονούφριο για την 10η επέτειο από την ενθρόνισή του, σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα και την εκκλησία.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Γεωργίας, τονίζει ότι «είστε πνευματικός τροφός σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα σας», ενώ προσθέτει «να συνεχίσεται να σηκώνετε τον Σταυρό που σας έδωσε ο Θεός με αξιοπρέπεια, σοφία, ταπείνωση και υπομονή".

Ευχές στον Μητροπολίτη Ονούφριο απέστειλε και ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, ο οποίος εύχεται ο Θεός να ευλογήσει τον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας και να δίνει έτη πολλά στον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας στο μήνυμά του τονίζει ότι εδώ και μια δεκαετία ο Μητροπολίτης Ονούφριος φροντίζει ακούραστα για τις ανάγκες του ποιμνίου του και, σε μεγάλα βάσανα και δυσκολίες, εμπνέει τους πιστούς με τον λόγο της αλήθειας.

Τέλος να σημειωθεί ότι επιστολές προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο, απέστειλαν δεκάδες Αρχιερείς Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ σύσωμη η Ιερά Σύνοδος του ευχήθηκε ο Θεός να του χαρίζει δύναμη και υγεία προς όφελος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: