ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ας αποκεφαλίσουμε κι εμείς τον αντάρτη λογισμό μας, τις ανεξέλεγκτες σκέψεις μας που παραδίδονται χωρίς αυτοέλεγχο στις δαιμονικές ενέργειες...

Μικρογραφία Χειρογράφου Μονής Διονυσίου

«Ουκ έξεστί σοι!» «Δε σου επιτρέπεται!» Στους άρχοντες και στον εαυτό μας.[...]
Κυρίως στον εαυτό μας η φράση αυτή του Προδρόμου που απεύθυνε στην Ηρωδιάδα, η οποία έκανε σχέση με τον αδερφό του άντρα της. Κυρίως στον εα
υτό μας, που συχνά προδίδει τη σχέση της, το γάμο της με το Χριστό και συνάπτει σχέση με τον πονηρό.

Εύκολα υποχωρούμε σε λογισμούς κακίας και πονηριάς, που δεν προέρχονται από μας. Πολύ εύκολη η υποχώρηση. Άμεση η προδοσία. Εύκολη και η δικαιολογία. Άλλο ένα καρφί στο σώμα του Θεού κι από μας.
«Δε σου επιτρέπεται!»
Έτσι αυστηροί να είμαστε με τη συνείδησή μας. Αυστηροί με τον εαυτό μας και επιεικείς με τους άλλους. Έτσι πορεύονταν οι Άγιοι. Άγρυπνοι πάνω από τη συνείδηση. Ασυμβίβαστοι με τη νοθεία της Πίστης. Σταθεροί και ακλόνητοι με την Αγιότητα του Χριστού, που μας καθαρίζει την καρδιά ως Θεός μέσα από τα Άγια Μυστήρια.
«Ο μισών την εαυτού ψυχήν (ζωή), ούτος σώσει αυτήν».
«Αυτός που μισεί τη ζωή του θα τη σώσει», είπε ο Χριστός.
Δεν το δέχονται οι περισσότεροι. Δικαιολογούν τον εαυτό τους και συμβιβάζονται εύκολα. Πολύ εύκολα.
Ας κρατήσουμε σήμερα την αυστηρή νηστεία της μέρας. Ούτε λάδι. Έτσι. Σαν μια θυσία, σαν μια συμμετοχή στο τρομερό γεγονός της αποκεφαλισμού του Προδρόμου, του μεγαλύτερου Προφήτη, όπως είπε ο Χριστός.
Ας αποκεφαλίσουμε κι εμείς τον αντάρτη λογισμό μας, τις ανεξέλεγκτες σκέψεις μας που παραδίδονται χωρίς αυτοέλεγχο στις δαιμονικές ενέργειες που είναι διάχυτες μέσα μας. Ας βάλουμε φρουρό στην πόρτα του νου μας. Ας μπούμε ακλόνητοι στην πόρτα της ψυχής και των αισθήσεων κι ας ελέγχουμε πρώτα ποιος θέλει να μπει. Κι αν επιχειρήσει να μπει ο εχθρός μέσα από μια εικόνα, έναν ήχο, μια γεύση, μια όσφρηση, ένα άγγιγμα, που δεν επιτρέπει η Εκκλησία, ο Χριστός, τότε ας πούμε μαζί με τον Πρόδρομο στον καμουφλαρισμένο εχθρό μας:
«Δε σου επιτρέπεται!»
Ας έχουμε δίπλα μας από σήμερα τον Πρόδρομο σε αυτό τον εσωτερικό αόρατο πόλεμο. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: