ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Καλό είναι λοιπόν να έχουμε υπ'όψιν κάτι τέτοια τεχνάσματα και να μην ''μασάμε''.


Πολλές φορές έχω ακούσει να τσουβαλιάζονται συλλήβδην, ως θρησκόληπτοι και σκοταδιστές, αυτοί που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην δικτατορικά εκβιαστική στάση διαφόρων κυβερνήσεων, εδώ στον ''Δυτικό'' λεγόμενο κόσμο, σε σχέση με τα του Κόβιντ.
Ούτε καν ελήφθη υπ'όψιν ότι μεταξύ των όσων είχαν αντιρρήσεις σε μια τέτοια πολιτική μπορεί να υπήρχαν και άνθρωποι που καμιά σχέση δεν είχαν με συντελειολογίες και θρησκοληψίες αλλά που, απλά, δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που δινόντουσαν από τους έχοντες την κρατική εξουσία και τα λοιπά πόστα γήϊνης ισχύος.

Ένα σωρό περιπτώσεις λαθών, φρικτά σακατευτικών πολλών χιλιάδων (ίσως και εκατομμυρίων) ανθρώπων, έχουν υπάρξει στην ιστορία της ιατρικής και των επιστημών. Ξεχάσαμε τα σχετικά με τις λοβοτομές ως μέθοδο ψυχιατρικής θεραπείας, την θαλιδομίδη ή το DDT, ξεχάσαμε το στήσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων σε τόσο επικίνδυνα σεισμογενείς περιοχές όπως η Φουκουσίμα;
Τι το περίεργο, λοιπόν, από το να μην πείθεται κανείς σε όλα όσα λέγονται με την επίκληση του κύρους της επιστήμης; Δεν χρειάζεται καθόλου να πιστεύει κανείς σε συντέλειες και συνωμοσίες για να μην πειστεί. Ενδέχεται η εμπειρία ζωής και κρίση του να του υπομιμνήσκει ότι κάτι δεν στέκει στο αφήγημα που προωθείται, σε κάποια ιστορική περίοδο, από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της εποχής.

Είναι εντελώς παράλογο να στέκει αδιάσειστα πεπεισμένος κανείς πως οι ευρισκόμενοι σε διάφορες θεσμικές θέσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να αποκλείεται να κάνουν λάθη (ή ακόμη και να δρουν υπολογιστικά των συμφερόντων της επαγγελματικής τους συντεχνίας). Δεν είναι άνθρωποι αυτοί; Θεοί είναι; Είναι απαλλαγμένοι από την ροπή προς την ιδιοτέλεια και αμαρτία;

Και το χειρότερο: Το εν λόγω τσουβάλιασμα συμβαίνει και από διόλου λίγους κληρικούς του ορθόδοξου χώρου! Από ανθρώπους δηλαδή που θα'πρεπε να διαθέτουν την σοφία να κρατάνε 'μικρό καλάθι' απέναντι στα διάφορα αφηγήματα που προωθούνται κατά καιρούς εκ μέρους των διαφόρων κέντρων γήϊνης ισχύος.

Φυσικά, τέτοια τσουβαλιάσματα δεν είναι τι άλλο παρά ένα τέχνασμα (συνειδητά ή μη επιστρατευόμενο) στιγματισμού και εξοστρακισμού και των όσων έχουν τετράγωνα λογικές αντιρρήσεις -τέτοιες που δεν έχουν καμιά σχέση με θρησκοληψίες και συντελειολογίες- στο αφήγημα των ισχυρών και κυβερνώντων κύκλων. Οι οποίοι κύκλοι δεν αποκλείεται καθόλου να επιδιώκουν μέχρι και την κατάλυση της Δημοκρατίας προφάσει περιφρούρησης της δημόσιας υγείας.
Καλό είναι λοιπόν να έχουμε υπ'όψιν κάτι τέτοια τεχνάσματα και να μην ''μασάμε''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: