ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δεισιδαίμονες και δεισιδαιμονία(Αγ.Νεκταρίου)

«Δεισιδαιμονία είναι ο δίχως λογική φόβος του Θεού. Πρόκειται περί υπερβολής και ακρότητας, αφού το μέτρο διατηρεί μόνο η ευσέβεια. Ο δεισιδαίμονας έχει φοβική συνείδηση, γιατί δεν την έχει αναπτύξει και στέκεται πρός το θείο γεμάτος φόβο και με τρόπο που δεν ταιριάζει στον Θεό. Έχει ατελή γνώση περί των θείων ιδιωμάτων και πιστεύει για τον Θεό πράγματα ανάξια γι'αυτόν. Ο δεισιδαίμονας έχει εσκοτισμένο τον νού και ταραγμένη τη διάνοια. Ο Πλούταρχος λέει για τη δεισιδαιμονία: «Είναι φοβερό το σκοτάδι της δεισιδαιμονίας και όταν καταλάβει τον άνθρωπο ενσπείρει σ'αυτόν λογισμούς σύγχυσης και τύφλωσης και μάλιστα σε πράγματα που είναι απαραίτητοι οι συλλογισμοί».

Ο δεισιδαίμονας φοβάται εκεί που δεν υπάρχει φόβος και ταράζεται εκεί που όφειλε να βρει την ειρήνη. Φαντάζεται πάντοτε ότι ο Θεός τον καταδιώκει και ζητάει τη σωτηρία από τα περιδέραια, τα οποία κρεμάει στο λαιμό του. Πιστεύει σε πλάνους και δέχεται σαν αλήθεια καθαρές ανοησίες. Παντού διακρίνει την επικράτηση των σκοτεινών δυνάμεων και τους αποδίδει μεγαλύτερη δύναμη από τον Θεό.

Ο δεισιδαίμονας είναι ηθικά ανελεύθερος και διανοητικά ταπεινωμένος. Πάσχει από θρησκευτική καταδίωξη και είναι ψυχικά άρρωστος. Ο δεισιδαίμονας είναι άνθρωπος δυστυχισμένος και ζει βίο άθλιο».

«Το Γνώθι σαυτόν»
Εκδόσεις «ΑΘΩΣ», Αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως ένα σημείο που δεν έχει και πολύ νόημα. Από την μια μιλαει για άγχος και από την άλλη για όρια .Όταν κάποιος δεν έχει άγχος δεν μπαίνει στην διαδικασία να οριοθετεί. Έχει υπομονή και εμπιστοσύνη στο Θεό. Έχει καρτέρια και δεν χολοσκαει ιδιαίτερα αν τα όρια που έθεσε κάποιοι τα ξεπεράσουν .Ο θεός ,με αγάπη ,γνωρίζει ,ποτέ θα απομακρύνει τους καταπατητές ,καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους .
Έχουν ορισμένοι μια μανία να βάζουν όρια, και να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους και με το θεό συμφώνα με αυτά. Βεβαίως βεβαίως οι σχέσεις αυτές καταλήγουν σε πλήρη αποτυχία .Και το αστείο είναι ότι αυτά τα απαραβίαστα όρια εγκλωβίζουν τελικά μονον αυτόν που τα έθεσε ,και επειδή οι περισσότεροι είναι και εγωίσταροι δεν τολμούν ούτε οι ίδιοι να τα παραβιάσουν .Τα κοιτανε και κλαίνε την μοίρα τους….Αυτοφυλακίζονται !!!!!!