ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός;

Φωτογραφία του Ελευθέριος Μπαλάκος.


Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει το παραμυθακι αυτό του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: "Tα καινούργια ρούχα του Βασιλιά".

 Ξέρετε που τον κορόιδεψαν ότι θα του φτιάξουν μια πανέμορφη φορεσιά από μια κλωστή διάφανη και το πίστεψε - ή μάλλον έπεισε τον εαυτό του να το πιστέψει- γιατί όλοι γύρω του τον κολάκευαν και έλεγαν το αντίθετο, ότι βλέπουν να φοράει την καινούργια αστραφτερή φορεσιά του.Φοβηθηκε και 'κείνος να διαφωνήσει και αφέθηκε να βγεί με αυτή " την υπέροχη φορεσιά" στους δρόμους.
Ο κόσμος που μαζεύτηκε να δει τον Βασιλιά παραξενεύτηκε που ήταν γυμνός.Αλλα κάνεις δεν τολμούσε να το ξεστομίσει ούτε να γελάσει ,μια που όλοι τον επεφημουσαν και θαύμαζαν τα φρεσκοραμμενα του ρούχα.
Μόνο ένας τόλμησε και φώναξε από το πλήθος:Ο Βασιλιάς είναι γυμνός ,ο Βασιλιάς είναι γυμνός!
Στη συνέχεια όλο το πλήθος άρχισε να φωνάζει το ίδιο και να γελάει με το Βασιλιά !Ο Βασιλιάς κοκκίνισε απ'τη ντροπή του που αφέθηκε να τον εκθέσουν οι αυλικοί του και δεν  εμπίστευθηκε τα μάτια του και την κρίση του.

Αυτή η διδακτική ιστορία έχει άμεση σχέση με τον Εκκλησιαστικό χώρο.
Όλοι βλέπουμε και καταλαβαίνουμε τα κακώς κείμενα.Αλλα δεν μιλάμε-προφασιζομενοι λογους πνευματικούς- τις περισσότερες φορές.
Φοβομαστε δεν είμαστε ελεύθεροι.Φοβομαστε μην χάσουμε τη χάρη του Θεού,μην μας απομακρύνουν οι ευσεβείς του χώρου ως ιδιότροπους και ασεβείς.Μηπως οι προϊστάμενοι μας δυσαρεστηθούν από την κριτική μας.Μηπως δεν είπαμε όσα "ναι " χρειάζονταν αυτή την εβδομάδα,και δεν χαμογέλασαμε σε όλους συγκαταβατικα.
Ναι έχουμε ξεγυμνωθει και στους ανθρώπους που μας λένε ότι είμαστε γυμνοί αντί να τους ευχαριστήσουμε και να πάμε να ντυθούμε, τους κατηγορουμε για τρελούς και ασεβείς.Ποση ξεδιαντροπια επιτέλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: