ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Γιατί εμείς οι Χριστιανοί οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη στον Άγιο Παΐσιο

Του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος (το άρθρο γράφτηκε το Νοέμβριο του 2015)
Αποτέλεσμα εικόνας για παισιος
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πολλές εικόνες που κοροϊδεύουν τις προφητείες του Γέροντος, σχετικά με την Τουρκία, τον επερχόμενο πόλεμο και την θέση της Ελλάδος σε αυτόν. Οφείλω και προσωπικά μια τεράστια συγγνώμη στον Άγιο Παϊσιο για τον εξευτελισμό που δέχεται η μνήμη του.

Δεν φταίνε αυτοί οι οποίοι κάνουν χιούμορ στο πρόσωπό του, άλλωστε η πλειοψηφία του κόσμου δεν το κάνει κακοπροαίρετα. Όμως είναι εμφανές ότι ο κόσμος γνωρίζει τον Άγιο Γέροντα μόνο μέσα από τις προφητείες του. Δεν γνωρίζει τίποτα απ’ όσα πνευματικά λόγια έχει πει σε επισκέπτες του Αγίου Όρους, και έχουν καταγραφεί σε πάμπολλα βιβλία. Δεν γνωρίζει τίποτα για τα βιβλία του που είναι πραγματικοί θησαυροί, όπως οι «Επιστολές». Ίσως να μην γνωρίζει καν ότι έχει γράψει βιβλία.

Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Υπήρξε ολόκληρη βιομηχανία η οποία εκμεταλλεύτηκε τα λόγια του Γέροντος και τον πόθο των Ελλήνων Ορθοδόξων για «να πάρουμε πίσω την Πόλη». Η Μικρασιατική καταστροφή και η εξολόθρευση του οικουμενικού Ελληνισμού άλλωστε είναι αρκετά πρόσφατη. Άνθρωποι στην τηλεόραση, εφημερίδες, εκδοτικοί οίκοι και φυσικά πολλοί από την Εκκλησία έβγαλαν πολλά χρήματα μέσα από την ανάδειξη των προφητειών του. Στον βωμό του κέρδους, αναδείχθηκε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του πνευματικού έργου του σύγχρονου αυτού Αγίου.

Το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε καθημερινά στα social media, με τον δημόσιο εξευτελισμό του. Δεν εξευτελίζεται μέσω του χιούμορ το προσωπό του, αλλά οι προφητείες του. Και έτσι λογικό είναι, να μην μπορούν οι νέοι να πάρουν στα σοβαρά αυτά που θα διαβάσουν.
Το αν θα βγουν αληθινές οι προφητείες του Αγίου δεν μπορώ να το γνωρίζω, πάντως σίγουρα πρέπει να είναι ο καθένας επιφυλακτικός. Άλλωστε κυκλοφορούν και πολλές ψεύτικες προφητείες, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Όμως σημασία έχει να μην εστιάζουμε σε αυτά. Η Ορθοδοξία έχει μεγάλο πνευματικό πλούτο, οι προφητείες είναι το 1% αυτού.

Μόνοι μας οι Χριστιανοί γελοιοποιήσαμε το όνομά του, εμείς δεν φροντίσαμε να το αναδείξουμε σωστά, και αυτό με τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας φαίνεται όσο ποτέ. Του οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη, και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το όνομά του επειδή στα λόγια του βρίσκονται οι μύχιες μας σκέψεις για την Βασιλεύουσα. Δεν είναι ότι το θέλουμε, όμως του κάνουμε μεγάλο κακό, και οι εχθροί της Ορθοδοξίας τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνουν να πάνε χαμένες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: