ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Σύντομες πνευματικές οδηγίες του Αγ.Σεραφείμ Σομπόλεφ




-Τον αδελφό σου πρέπει να τον βλέπεις ως Άγγελο και την αμαρτία του ως ασθένεια. Είναι απαραίτητο να διαχωρίσεις τον άνθρωπο από τις αμαρτίες του.

- Όταν σε προσβάλλουν, να σωπαίνεις με κάθε τρόπο και έτσι θα αποκτήσεις ταπείνωση. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να παραμείνουμε σιωπηλοί, όχι μόνο με τα χείλη, αλλά και με την καρδιά. Όταν κάποιος σε πειράζει, να κατηγορείς πάντα τον εαυτό σου και να μη θυμώνεις. Χωρίς θλίψη δεν μπορούμε να σωθούμε.

-Εάν νιώθεις απογοήτευση, διάβασε τους βίους των Αγίων. Προσπάθησε να διαβάσεις έστω και λίγες γραμμές από αυτούς. Για την ψυχή, είναι σαν μια ευλογημένη βροχή που αναζωογονεί, ενθαρρύνει και ευχαριστεί.

-Το μίσος της αμαρτίας είναι η αρχή της πνευματικής αναγέννησης. Μη συναινέσετε στους δαίμονες! Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αμαρτάνει κανείς συνειδητά.

- Ο Κύριος είναι κοντά. Αν τον καλέσεις, θα απαντήσει αμέσως.

- Προσευχήσου όσο το δυνατόν πιο απλά. Για παράδειγμα: "Κύριε, ελέησον!". Η προσευχή σώζει από όλα τα προβλήματα. Αν είναι δύσκολο να προσευχηθείς και η καρδιά σου έχει απολιθωθεί, πες πρώτα την προσευχή "Θεοτόκε Παρθένε" και στη συνέχεια θα σου γίνει πιο εύκολο. Επανέλαβε το "Θεοτόκε Παρθένε" όλη την ημέρα και αν το κάνεις καθημερινά, η Μητέρα του Θεού θα σε αγαπάει.
- Σύγκρινε τον εαυτό σου όχι με τους γείτονές σου, αλλά με τους αγίους - μια τέτοια σύγκριση μας αποκαλύπτει πόσο μεγάλοι αμαρτωλοί είμαστε.

- Η μεγαλύτερη απάτη είναι να προσεύχεσαι για επίδειξη. Να το κάνεις όπως ο διά Χριστόν σαλός Βασίλειος, τον οποίο κάποτε επισκέφθηκα. Προσευχόταν αδιαλείπτως, αλλά όταν άκουσε μία από τις καλόγριες να πλησιάζει, ξάπλωσε αμέσως και άρχισε να ροχαλίζει. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς.
- Κανένα από τα δάκρυα της προσευχής μας δεν είναι μάταιο.

- Θυμάμαι συχνά την ρωσική παροιμία: "Μη ψάχνεις στο χωριό, αλλά ψάξε στον εαυτό σου". Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ρίχνεις ευθύνες στους άλλους, αλλά σε σένα. Να κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα.

-Η ταπεινοφροσύνη στον άνθρωπο είναι ο θρόνος στον οποίο θα θρονιαστεί μέσα του η Θεία Χάρις.

- Φρούρησε με ευλάβεια την Ορθόδοξη Πίστη μας, τόσο στους Κανόνες της, όσο και στα Δόγματα της. Μη προσαρμόζεις την Πίστη στη ζωή σου, αλλά τη ζωή σου στην Πίστη. Από την αληθινή Ορθόδοξη Πίστη, άντλησε όλη την ευτυχία σου. Τότε θα είσαι γνήσιο τέκνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Κύριος θα επιχέει σε σένα πλούσιο το έλεός Του.

- Κάποιος μπορεί να πει: "Γιατί να κρατάτε την Πίστη στο Χριστό και να προσπαθείτε να κερδίσετε τις άλλες χριστιανικές αρετές; Δεν αρκεί η αγάπη για να ανταμειφθεί κανείς με την αιώνια σωτηρία;". Τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν μόνο από εκείνους που δεν έχουν ιδέα για τη χριστιανική πνευματική ζωή. Είναι δυνατόν να ανέβεις σε ένα βουνό χωρίς να περάσεις πρώτα από τους πρόποδές του; Φυσικά όχι. Ομοίως, είναι αδύνατο χωρίς την βάση όλων των χριστιανικών αρετών, δηλαδή χωρίς την ειλικρινή Πίστη στον Χριστό, να φτάσεις στην κορυφή τους - την αγάπη.

-Ας θυμηθούμε, αγαπημένα μου τέκνα εν Χριστώ, ότι χωρίς Πίστη είναι αδύνατο να ευχαριστήσουμε τον Θεό (Εβρ. 11, 6), ότι χωρίς την Ορθόδοξη Πίστη δεν υπάρχει ευλογία, δεν υπάρχει πραγματική αγάπη για τον πλησίον, αλλά μόνο θανατηφόρος εγωισμός ή μόνο κενά λόγια για την αγάπη, όπως συμβαίνει μεταξύ των αιρετικών και των σεκταριστών. Επομένως, ας εντείνουμε τις προσπάθειες για να διατηρήσουμε με ευλάβεια την Ορθόδοξη Πίστη και με αυτήν να έχουμε πάντοτε μια ευλογημένη, αληθινή αγάπη για τον πλησίον μας.
Επιλογή κειμένων-μετάφραση εκ του ρωσικού Ν.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: