ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Ιερέας Μόρφης Πέτρος-Δανιήλ,κατακρεουργηθείς από αντάρτες του ΕΛΑΣ

  

 Φωτογραφία του εφημέριου Μόρφη Πέτρου-Δανιήλ, ο οποίος ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας.
 Κατακρεουργήθηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ τον Ιούλιο 1944 με την αιτιολογία της διάπραξης των τριών παρακάτω ‘’παράνομων’’ ενεργειών που φέρετε να διέπραξε:  ΠΡΩΤΗ ενέργειά του ότι κήρυττε στο ποίμνιο του πως δεν νοείται ο Έλληνας να μην είναι Χριστιανός, η ΔΕΥΤΕΡΗ ενέργειά του ότι πίστευε πως η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελληνική, και ΤΡΙΤΗ ενέργειά του να αναφέρει και να επιμένει πως η Μακεδονία δεν θα πρέπει να αποκοπεί από την υπόλοιπη Ελλάδα.

17 σχόλια:

Αργύρης μυλωνας είπε...

Σε ποια πόλη ήταν ιερέας; ποτέ κατακρεουργηθηκε; Υπάρχει γιατί περίπτωση όπου στην πόλη της Νάουσας ιερέας γνωστού ναού είχε προδώσει παλικάρια στην κατοχή, τα οποία και σκοτώθηκαν από Γερμανούς.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Σταματήστε να βεβηλώνετε την μνημη των χιλιαδων αθώων που έπεσαν θύματα του ΕΑΜ και της ΟΠΛΑ.Περισσότερους ιερείς σκότωσαν οι ΕΑΜιτες παρά οι Ναζί.
Αμφιβάλλεις και για τον π.Γεώργιο Σκρέκα που σταυρωσαν οι κομμουνιστες στα Τρικαλα την Μεγ.Παρασκευή του 1947;
Και για τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Λυμπρίτη
και για τον ιερέα Αθανάσιο Πια; και εκατοντάδες άλλους.Όσους δεν ήταν μαζί σας και θα στεκονταν εμπόδιο για να πάρετε την εξουσία τους βαπτίζατε αντιδραστικούς και προδότες και τους σφάζατε.Ήταν προδότες τα παιδάκια και οι γυναίκες που έσφαξαν οι κομμουνιστές στους Γαργαλιάνους,σον Μελιγαλά και αλλού;

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

ιερέας Νικόλαος Μπερτσέκας ο οποίος ήταν εφημέριος στο χωριό Στιμάγκα του Ν.Κορινθίας, και ο οποίος συνελήφθει την 25η Μαρτίου του 1944 (ημέρα εορτασμού εθνικής εορτής) από αντάρτες του ΕΛΑΣ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, διότι είχε αρνηθεί στην ηγεσία του ΕΛΑΣ να προσκομίσει ονομαστική κατάσταση συγχωριανών του οι οποίοι δεν ήταν φιλικά προσκείμενοι στο ΚΚΕ.
Εν συνεχεία ο ιερέας μεταφέρθηκε από τους ΕΛΑΣίτες έξω από το χωριό όπου βασανίστηκε απάνθρωπα αφού αρχικά του ξερίζωσαν τα νύχια και στην συνέχεια με καδρόνια του έσπασαν τα οστά των ποδιών και των χεριών, και τελικά τον έπνιξαν σε παρακείμενο λάκκο με λασπόνερα.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Ιερέας Αθανάσιος Γεράσης ο οποίος ήταν από το Αξάρι της Κόνιτσας,όταν την 10-02-1948 συνελήφθη από τους κομμουνιστοσυμμορίτες και υπέστη φρικτά βασανιστήρια και ακρωτηριασμούς, πριν τελικά κατακρεουργηθεί, διότι κατόρθωσε να διασώσει και να φυγαδεύσει 25 παιδιά από το παιδομάζωμα καθώς από την προηγουμένη είχε πληροφορηθεί τους σκοπούς των συμμοριτών.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Ιερέας Ηλία Γρίβας ο οποίος το 1947 τύγχανε εφημέριος της ενορίας Κήπου-Κοζάνης, όταν συνελήφθη από τους συμμορίτες την 01-04-1947 και εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού, με την κατηγορία ότι είχε αναφέρει σε κήρυγμα του εντός του ναού πως η Μακεδονία είναι Ελληνική.

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος είπε...

Συγχαρητήρια!!!
Πολύ καλά τα είπατε!
Σαφέστατος!
Τα σχόλιά σας ήταν όλα τα λεφτά!

Αργύρης μυλωνας είπε...

Δεν αμφισβητώ τη θυσία, αν οι άνθρωποι έπεσαν θύματα πολιτικών η ιδεολογιών αντιθέσεων.
Όμως ισοπεδώνετε έτσι την εθνική αντίσταση, ως σαν αυτή η χώρα να μην αντιστάθηκε στον ναζισμο με το να κατάασετε την εθνική αντίσταση σε κομμουνιστικη οργάνωση.Ο Ελλάς θέλετε δε θέλετε πολέμησε τους Γερμανούς. Πολλοι ιερείς δυστυχώς υπήρξαν καταδοτες,όπως και άλλοι "Ελληνες".Νομιζαν ότι κανονικότατα ήταν αυτοί, όπως αργότερα αυτό Νομιζαν και επέβαλαν για τους Άγγλους και το δυτικό "αρμα"επιροης. Ήδη από την κατοχή έγινε προσπάθεια κατάταξης της εθνικής αντίστασης κατά των Γερμανών ως κομμουνιστικης οργάνωσης. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι εφημερίδες της εποχής εκτός ισως μιας άλλαξαν τον τίτλο τους μετά τον πόλεμο, καθώς υπήρξαν δωσολογίκες,θεωρώντας και δημοσιευοντας τα πολεμικα πλήγματα κατά των Γερμανών ως πλήγματα των κομμουνιστών εναντίον των φίλων Γερμανών.
Όσο για το δεύτερο αντάρτικο γιατί δε δημοσιεύετε τους "αυτοκτονημενους" από τα ανωγια των αστυνομικών τμημάτων; Το ότι οι Εγγλέζοι με τους εγκαθετους φιλοναζιστες κουκούλοφόρους στείλανε στο βουνό κάθε πατριώτη παλικάρι που τους χάλαγε τη σούπα; αναγκάζοντας τους να καταταχθουν στο κομμουνιστικο κόμμα, ώστε να γίνει ο διχασμός να αναλάβουν τη χώρα και να κυβερνούν οι δωσιλογοι γερμανοφιλοι ως τώρα;η μόνη χώρα που μετά τον πόλεμο δεν τιμωρήθηκαν οι δωσιλογοι αλλά κυβερνησαν
1)ραλλης
2)χριστοφορακος
3)παπακωνσταντινου(θειος,ανηψιος)
4)εβερτ
......
.
.
.
.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κομμουνιστές ήταν,μας δουλεύετε;Τωρα για το πόσο πολέμησε τους Γερμανούς αμφιβάλλω.Εκτός από την Μάχη της Ηλεκτρικής δεν υπάρχει κάποια μάχη σώμα με σώμα με τους Ναζί.Σας προκαλώ να μου στείλετε μία μάχη με λινκ.Έστηναν ενέδρες και σκότωναν Γερμανους(ενίοτε και αιχμαλώτους)και έπειτα άφηναν ολόκληρα χωριά στο έλεος των Ναζί ,τα έκαιγαν και τους σκότωναν(Δίστομο,Καλάβρυτα,Κλεισούρα)και αντι οι ΕΑΜιτες να μείνουν να πολεμήσουν τουςάφηναν στα χέρια των Ναζί.Η ασολία του ΕΑΜ ήταν να διαλύει και να σκοτώνει όσες πατριωτικές οργανώσεις δεν πήγαιναν μαζί τους.Στην Πελλοπονησο το 1943-1944 σκότωσαν περισσότερους Έλληνες παρα Ναζί.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Μου αρέσει που παρουσιάζετε τους δοσίλογους.Σίγουρα υπήρξαν και αυτοί αλλά δεν δικαιολογεί την δολοφονία χιλιάδων αμάχων... γυναικόπαιδων...Μην ξεχνάς ότι μέχρι το 1941 οι κομμουνιστές δεν πολεμούσαν τους Ναζί,ο έκαναν όταν τα χάλασε ο Σταλιν με τον Χιτλερ.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Πείτε μου με ονόματα τους δωσίλογους ιερείς.Εγω μπορώ να σας στείλω εκατοντάδες περιπτώσεις δολοφονιών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ,με όνομα και μαρτυρίες.Ονόματα έχετε.Στειλτε λινκ

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Και για να μην παρεξηγούμε,δεν υπερασπίζομαι κανέναν,απλά πρέπει κάποτε να μάθουν οι Έλληνες την αληθεια(και μη γνωρίζοντας την ζούμε αυτά που ζούμε σήμερα).Ειναι απίστευτη η αγνοια των Ελληνων για την περιοδο 1943-1949.Αναμ,άσουν την γνωστή προπαγάνδα χωρίς να ψάξουν λίγο.
.Σημερα δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά.Υπαρχουν μονο αυτοί που υπακούν στα κελευσματα της Νεας Ταξης και αυτοί που αντιδρουν

Αργύρης μυλωνας είπε...

Δηλαδή αντίσταση κατά των Γερμανών δεν υπήρξε.
ΟΙ περιπτώσεις των "δολοφόνων" δεν αμφισβητούν ταξί. Το γιατί είναι άλλο πράγμα, το οποίο δεν γνωρίζετε προσωπικά, αλλά πιστεύετε ότι είναι γραμμένο ως αιτία. Δεν έχετε ακούσει ότι οι φίλο Εγγλέζοι πρεην Φίλο Γερμανοί πήγαιναν μέχρι σε καφενεία και πλάκωναν τον πιο φιλήσυχο ανθρωπάκο για να αντιδράσει κάποιο παλλικαρι και να τον χαρακτηρισουν κομμουνιστής, ώστε να έρθει το πολυποθητο διαιρεί και βασίλευε των εγγλεζων και των δοσίλογων τους. Τα παλικάρια ποιοι ήταν; για πείτε μας; οι φίλο Εγγλέζοι; μήπως οι δωσιλογοι που ήθελαν και αυτοί τους εγγλεζους; η μήπως γουστάρει αν ρωσσους; πολλά δεν ξέρετε και πιο πολλά αποκρυπτετε

george1 είπε...

http://lefteria.blogspot.com/2020/09/blog-post_332.html
Το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που βαφτίσαμε ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Σωτηρία Παπαδοπουλου είπε...

Σχετική με το θέμα και πολύ διαφωτιστική είναι η βιογραφία του παπα-Δημήτρη Γκαγκασταθη, φωτισμένου ιερέα της περιοχής Τρικαλων. Δεν γνωρίζω αν έχει ήδη αναφερθεί από τον Προσκυνητη η περίπτωσή του. Μέσα από τα γραπτά του (ημερολόγιο) ξεδιπλώνεται η σκληρή εκείνη εποχή του τέλους της Κατοχής, όταν οι κομμουνιστές είχαν ξεκινήσει τον αγώνα τους εναντίον των... Ελλήνων που δεν ομοιδεατες. Δυστυχώς υπήρξαν και μερικοί ιερείς που από φόβο ή συμφέρον τους υπερασπιστηκαν/ανεχτηκαν και αυτές είναι ίσως οι πιο συγκλονιστικες σελίδες του βιβλίου. Ο Θεός θέλησε ο παππουλης να επιβιώσει και η αφήγησή του συνεχίζει και στα επόμενα χρόνια. Όποιος βρει το βιβλίο να το διαβάσει, δεν θα το μετανιώσει.

Ανώνυμος είπε...



π.Γεώργιος-Προσκυνητής ΣΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ.....ΞΕΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΟΠΛΟ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1943....
ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΟΤΕ.......ΟΥΤΕ ΠΤΩΜΑ ΟΥΤΕ ΤΑΦΟΣ.....

ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Ο κομμουνιστής, ο διαφοροποιημένος πια κομμουνιστής, δεν βλέπει όπως βλέπουν όλοι οι άνθρωποι, δεν ακούει όπως ακούν οι άλλοι, δεν διαβάζει όπως διαβάζουν οι άλλοι. Εκατόν είκοσι χιλιάδες υπολογίζονται οι άοπλοι και αθώοι άνθρωποι που σφάχτηκαν από τους κομμουνιστές της Ελλάδος, από τα χρόνια της Κατοχής ως το 1948. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, κοριτσάκια, βρέφη. Μόνο γιατί επέμειναν να είναι Έλληνες αδιαφοροποίητοι... (Στρατής Μυριβήλης)

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Πολύ σπουδαίος ο αντικομμουνιστικός αγώνας που διεξήγαγε, προ και μετά την Κατοχή ο αρχιερεύς Παντελεήμων Φωστίνης, του οποίου τα σπουδαία βιβλία διαφωτίζουν την εποχή εκείνη και ειδικότερα αφενός μεν τον προδοτικό ρόλο των κομμουνιστών, αφετέρου την αδιαφορία και αυτοκτονική αμέλεια των υπολοίπων, που πολλές φορές επιδίωκαν την συνεργασία μαζί τους.