ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Στο κήρυγμα του Ωσηέ για την αγάπη του Θεού χρησιμοποιούνται δυο πολύ εκφραστικές εικόνες


Στο κήρυγμα του Ωσηέ για την αγάπη του Θεού χρησιμοποιούνται δυο πολύ εκφραστικές εικόνες:

 α) Αγάπη μεταξύ πατέρα και γιου 

«Όταν ο Ισραήλ ήταν παιδί, τον αγάπησα και τον κάλεσα από την Αίγυπτο να είναι γιος μου. Μετά, όμως, όσο τους καλούσα προς εμένα, τόσο αυτοί απομακρύνονταν. Στο Βάαλ πρόσφεραν θυσίες και μπρος στα είδωλά του καίγαν προσφορές. Εγώ δίδαξα το λαό να περπατάει, τον κράτησα στην αγκαλιά μου, αλλά αυτοί δεν αναγνώρισαν ότι εγώ τους φρόντιζα. Προσεκτικά τους οδηγούσα, δεμένος μαζί τους με τα δεσμά της καλοσύνης και της αγάπης. Πώς θα μπορούσα να σ' εγκαταλείψω, λαέ μου... Ραγίζει η καρδιά μου, όταν το σκέφτομαι. Πονώ για σας». (Ωσηέ 11, 1-9 )

β) Εικόνα της αγάπης άντρα και γυναίκας

 Στο βιβλίο του Ωσηέ διαβάζουμε ότι η γυναίκα που αγάπησε, παντρεύτηκε και του χάρισε τρία παιδιά, τελικά τον εγκατέλειψε. Ο σύζυγος γεμάτος αγάπη αναζητεί την άπιστη γυναίκα του, η οποία μετανοεί και επιστρέφει πάλι κοντά του. Η ζωή τους συνεχίζεται πια χωρίς προβλήματα. Αυτή η θλιβερή προσωπική του εμπειρία βοήθησε τον προφήτη να συναισθανθεί τις τραγικές συνέπειες που ακολουθούν τη διάλυση της σχέσης Θεού - Ισραήλ. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, την εικόνα του γάμου για να μιλήσει για τη Διαθήκη που έκλεισε ο Θεός με τον Ισραήλ. Όμως η νύφη - Ισραήλ πρόδωσε τη σχέση που κλείστηκε στο Σινά. Παρ' όλα αυτά ο Θεός, σαν ένας πιστός σύζυγος, εξακολουθεί να αγαπάει τον παραστρατημένο Ισραήλ. Του προσφέρει, λοιπόν, ευκαιρίες να μετανιώσει και να ξανάρθει κοντά Tου. Έτσι, η αγάπη θα έχει πάλι τον τελευταίο λόγο: 

Μετάνοια και πραγματική αγάπη ζητάει απ’ τους ανθρώπους ο Θεός. 

Ο Κύριος λέει: Τι να σου κάνω λαέ μου;... Σαν πρωινή ομίχλη είναι η αγάπη σας, σαν τη δροσιά την πρωινή που φεύγει... Την αγάπη σας θέλω κι όχι θυσίες. Να με αναγνωρίσετε για Θεό σας, παρά να μου προσφέρετε ολοκαυτώματα. Τώρα, λοιπόν, εσείς γυρίστε πάλι πίσω στο Θεό σας. Κάντε πράξη την αγάπη και τη δικαιοσύνη και να ελπίζετε στο Θεό σας πάντοτε. (Ωσηέ 6, 4-6).

 Φράσεις από τις προφητείες του

 «Δεν ζητάει τίποτα άλλο ο Θεός: πράξτε το δίκαιο, δείξτε αγάπη ακολουθήστε το Θεό με την καρδιά σας». «Αγάπη θέλω κι όχι θυσίες». «Κάντε πράξη την αγάπη και τη δικαιοσύνη». 

ΩΣΗΕ – Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ :Ο Ιωάννης της Παλαιάς Διαθήκης 

Ο Χριστός επανέλαβε τα λόγια αυτά του προφήτη Ο ίδιος ο Κύριος τόνιζε διαρκώς τη φράση του προφήτη: «Αγάπη θέλω και όχι θυσία» (Ματθ. 9,13. 12,7). 

Με άλλα λόγια, μια λατρεία του Θεού χωρίς να την κινεί η αγάπη προς Αυτόν και χωρίς να εκφράζεται ως αγάπη προς το συνάνθρωπο είναι τελικά ζωή μακριά από το Θεό με ένδυμα θρησκευτικό

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: