ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

4 Δεκεμβρίου 1944. Ένα ανατριχιαστικό γεγονός που συνέβη εκείνη την ημέρα σε Αστυνομικό Τμήμα του Πειραιά!


Την ημέρα εκείνη ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ κατέλαβαν όλα σχεδόν τα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής. Είναι γεγονός ότι οι Βρετανοί τις πρώτες ημέρες δεν συμμετείχαν ενεργά στις μάχες.
«..Στον Πειραιά μια βρετανική μονάδα προσπάθησε να παρεμβληθεί ανάμεσα σε ένα αστυνομικό τμήμα και τον ΕΛΑΣ, αλλα αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση. Έπειτα από έντονη λογομαχία οι αντάρτες έσυραν έξω αρκετούς από τους αιχμαλώτους τους και μπροστά στους Βρετανούς στρατιώτες αρχίζουν να τους βγάζουν τα μάτια.
Οι Βρετανοί έμειναν αποσβολωμένοι από το τρομακτικό θέαμα που παρακολουθούσαν και αισθάνθηκαν αποτροπιασμό για την αδυναμία τους να επέμβουν. Τα ουρλιαχτά των αστυνομικών αντηχούσαν στις άδειες οδούς και γρήγορα έγιναν βογγητά, αλλά το μαρτύριο δεν είχε τελειώσει ακόμη.
Για λίγα λεπτά, οι εκτελεστές του ΕΛΑΣ χαμογελούσαν, απολαμβάνοντας τη θέα των βασανισμένων και την αδυναμία των Βρετανών. Στη συνέχεια, πήραν μπαλτάδες και άρχισαν να κόβουν τα χέρια των τυφλών αστυνομικών. Συνέχισαν να τους πετσοκόβουν , ώσπου τα σώματα έμοιαζαν με πολτοποιημένες μάζες. Η αγωνία τόσο των θυμάτων όσο και των θεατών έλαβε τέλος όταν οι αστυνομικοί σώθηκαν από τα βάσανά τους με μιά σφαίρα στο κεφάλι...»

Πηγή: Scobie, Hero of Greece. The British Campaign 1944-45, H. Maule, London, Arthur barker, 1975, μετάφραση Ανδρεας Γερολυμάτος

Ιωάννης Μπουγάς
Εμπιστεύομαι την εγκυρότητα του γεγονότος, αφού έχει καταχωρηθεί και σε βιβλίο Έλληνα το οποίο προλόγησαν ο Πρωθυπουργός και ο Κώστας Γαβράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: