ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Antoni Łyko: "Σκοράροντας στο Άουσβιτς"



 Η τραγική και συνάμα ηρωική ιστορία του Πολωνού επιθετικού Antoni Łyko αναδεικνύει την αγνή ομορφιά και την αγωνιστικότητα που μπορούν να υπάρξουν ακόμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και έρεβος.

 Ο Łyko το 1930, σε ηλικία 23 ετών, έγινε παίκτης της Wisla Κρακοβίας και το 1938 είχε την τιμή να αγωνιστεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, με την εθνική Πολωνίας. Η τελευταία διοργάνωση πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε προσκομίσει τον τίτλο "ο άνθρωπος χωρίς νεύρα" λόγω του ιδιαίτερα ανάλαφρου και αριστοτεχνικού τρόπου με τον οποίο αγωνιζόταν.

 Μετά την κατάληψη της πατρίδας του από τη Ναζιστική Γερμανία, οδηγήθηκε μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, σε μια προσπάθεια των Ναζί να αφανίσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως φιλόσοφοι, γιατροί, φοιτητές, μηχανικοί, εργάτες και αθλητές. Αρχικά με το να τους εξευτελίζουν και έπειτα να τους εκτελούν, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο το ηθικό των υπολοίπων.

 Στις 2 Ιουνίου του 1941, ο Łyko, γνωστός για την ποδοσφαιρική του ιδιότητα, κλήθηκε να αγωνιστεί σε ένα από τα λεγόμενα "ματς του θανάτου", όπου επίλεκτες ομάδες φυλακισμένων έπαιζαν ποδόσφαιρο εναντίον στρατιωτών και αξιωματικών. Η τιμωρία της ήττας ήταν ο θάνατος αλλά όλοι οι κρατούμενοι δίσταζαν να σκοράρουν εναντίον των Ναζί, φοβούμενοι τις συνέπειες.
Ο Πολωνός θρύλος σκόραρε τα δύο τελευταία γκολ της ζωής του ενάντια στους Ναζί και το πλήρωσε με τη ζωή του. Την επόμενη μέρα κιόλας επιλέχθηκε μέσα σε ένα γκρουπ για εκτέλεση. Αντιστάθηκε ηρωικά μέχρι τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα ο Hauptsturmführer (βαθμός αντίστοιχος του λοχαγού) Karl Fritzsch να εξαγριωθεί και να τον εκτελέσει πρόωρα με το δικό του πιστόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: