ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

''Λοιπόν, εποιήσαμεν ουδέν''.(Αγ.Μάρκος ο Ευγενικός)

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΦΕΣΟΥ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ


 Διαπιστώνοντας ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ότι όλες οι προσπάθειές του να πείσει τους Ορθόδοξους να μην προχωρήσουν στην ένωση με τους Λατινοπαπικούς ήσαν μάταιοι, αποσύρθηκε από τις εργασίες της συνόδου.
Την 5ην Ιουλίου 1439 υπεγράφη η ένωση από το σύνολο σχεδόν όλων των Ορθόδοξων αντιπρόσωπων, οι οποίοι υπέγραψαν χωρίς την θέληση τους και φοβούμενοι τον αυτοκράτορα.
Όταν έφεραν στο πάπα το κείμενο της ενώσεως ρώτησε εάν υπέγραψε ο Μάρκος ο Ευγενικός και όταν έλαβε απάντηση ότι δεν υπέγραψε είπε: ''λοιπόν, εποιήσαμεν ουδέν''.
 Τότε ο υπερόπτης πάπας ζήτησε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα, να του στείλει τον Μάρκο επίσκοπο Εφέσου ώστε να τον δικάσει ενώπιον συνοδικού παπικού δικαστηρίου, αλλά ο αυτοκράτορας αρνήθηκε.
Ο αυτοκράτορας εν συνεχεία παρεκάλεσε τον Μάρκον, να εμφανισθεί ενώπιον του ποντίφικα και να εξηγήσει την στάση του.
Ο Μάρκος υπακούοντας στον αυτοκράτορα, επήγε εις τον πάπα. Μάταια όμως προσπάθησε ο πάπας να τον πείσει να δεχθεί την ένωση. Όταν αντιλήφθητε ότι ο Μάρκος έμεινε αμετακίνητος, κατέφυγε στους εκβιασμούς και απείλησε ότι θα τον καταδίκαζε ως αιρετικό.
Τότε ο Μάρκος Εφέσου απήντησε με παρρησία λέγοντας.
''Αι σύνοδοι κατεδίκαζον τους μη πειθωμένους τη Εκκλησία, αλλ' εις δόξαν τινά εναντίον αυτής ενισταμένους και ταύτη κηρύττοντας και υπέρ αυτής αγωνιζόμενους, διό και αιρετικούς εκάλουν αυτούς.
Εγώ δε ου κηρύττω ιδίαν μου δόξαν ουδέ τι εκαινοτόμησα, ουδέ υπέρ αλλοτρίου τινός δόγματος και νόμου ενίσταμαι, αλλ' εις την ακραιφνή δόξαν, τηρώ εμαυτόν''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: