ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τοιχογραφίες και παλιές απεικονίσεις των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης

Ο Άγιος Γαλακτίων,Τοιχογραφία Μονή Διονυσίου 1547
 икона
Το μαρτύριο των Άγιων Γαλακτίωνος και Επιστήμης-Μικρογραφία από την εποχήςτου Βασιλείου του Β,985 μ.χ.Βιβλιοθήκη Βατικανού
 икона
Το μαρτύριο των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης Τοιχογραφία Μονή Διονυσίου 1547
 εικονίδιο
Η Αγια Επιστήμη.Από ρωσικό μηναίο του 12ου αιώνα
Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi; Sfintii Mucenici Timotei, Teofil si Teotim; Sfintii Silvan si Grigorie arhiepiscopul


Απόσπασμα από μηναίοοΑρχές 17ου αιώνα
Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος.
Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα, Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν πρώτα ειδωλολάτρες. Κάποιος, όμως, ιερομόναχος, που ονομαζόταν Ουνούφριος, τους προσείλκυσε στη χριστιανική πίστη. Από τότε διέθεταν τα πλούτη τους σε κάθε αγαθοεργία. Το δε γιο τους Γαλακτίωνα ανέθρεψαν «έν παιδεία καὶ νουθεσία Κυρίου». Δηλαδή, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνη με το θέλημα του Κυρίου. Και η παιδαγωγία αυτή δεν άργησε να φέρει τους θαυμαστούς καρπούς της. Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε μία ωραία κόρη, την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό.
Η ζωή τους κυλούσε αφιερωμένη στην υπηρεσία του λόγου του Θεού και στη διακονία του πλησίον, ώσπου ξέσπασε ο διωγμός του Δεκίου. Τότε, ο μεν Γαλακτίων πήγε σε μοναστήρι του όρους Σινά, η δε Επιστήμη σε γυναικείο κοινόβιο.
Αλλά η λαίλαπα του διωγμού έφθασε και στα μέρη εκείνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Γαλακτίων από τον άρχοντα Ούρσο. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό η Επιστήμη, έτρεξε και παρακάλεσε τους διώκτες να συλλάβουν και αυτή προς ενίσχυση του συζύγου της. Ο άρχοντας Ούρσος, μη μπορώντας να τους πείσει να αλλαξοπιστήσουν, αφού τους βασάνισε σκληρά στο τέλος τους αποκεφάλισε (περί το 250 μ.Χ.).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές οι Αγιογραφίες.Χρειάζονται Όμως Συντήρηση Λόγω με την Φθορά του Χρόνου Απειλούνται, από Υγρασία.