ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

 «Κοσμίδιον» έλεγαν οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη τον προσκυνηματικό Ναό των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Ήταν κτισμένος έξω από τα τείχη της Πόλης, κοντά στην περιοχή του Ναού της Θεοτόκου των Βλαχερνών. Ήταν παραθαλάσσιος, δίπλα στον Κεράτιο Κόλπο.
  Θεωρείται κτίσμα του 5ου αιώνα. Περιλάμβανε, εκτός από το Ναό και την Μονή, λουτρά και ξενώνες-υπνωτήρια. Ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα το επέκτεινε, διακυρήσσοντας ότι έγινε καλά από θαύμα των αγίων. Τον 14ο αιώνα οι περιηγητές αναφέρουν ότι εκεί είδαν τα λείψανα και τις κεφαλές των αγίων «πολύ καλλιτεχνικά καλυμμένες με χρυσό».
  Στην Εκκλησιαστική Ακολουθία που ψάλλεται στην μνήμη τους συνεχώς αναφέρεται «ο ναός τους» και τα άπειρα θαύματα που γίνονται εκεί. Προφανώς εννοείται το Κοσμίδιον.
  Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Eyüp (Εγιούπ) και είναι ακόμη προσκύνημα για τους μουσουλμάνους, αφού εκεί βρίσκεται ο τάφος του Εμπού Εγιούπ, φίλου και σημαιοφόρου του Μωάμεθ της Μέκκας. Κατά την κατασκευή της γέφυρας του Κερατίου το 1972-3 τα αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής καταστράφηκαν χωρίς να αποτυπωθούν.
  Στην φωτογραφία φαίνεται σφραγίδα από χαμένο έγγραφο της μονής με την μορφή των δύο αγίων και την επιγραφή:
ΚΟΣΜΑ - ΔΑΜΙΑΝΟΥ, ΣΦΡΑΓΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΔΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: