ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

''ΑΓΝΩΣΤΟΙ'' ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ιερέας Βασίλειος Γκιώνης  Φωτογραφία όπου εμφανίζει τον ιερέα Μακεδονομάχο Βασίλειο Γκιώνη ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβο (άγνωστη ημερομηνία γέννησης) της επαρχίας Αργυρόκαστρου (περιοχή Βορείου Ηπείρου), που βρίσκεται στη σημερινή Αλβανία.    Αποφοίτησε από την ιερατική σχολή της νήσου των Ιωαννίνων το 1900, και έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα αποκρύπτοντας και μεταφέροντας μηνύματα και οπλισμό στους Μακεδονομάχους. 

  Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και την επιδίκαση της πατρίδας του στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος προσέτρεξε και έλαβε μέρος στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών για αυτοδιάθεση. 

  Ο Γκιώνης ως διάκος στην πόλη της Κορυτσάς, υπήρξε από τους ηγέτες του επαναστατικού κινήματος που ξέσπασε εκεί λίγες ημέρες μετά την εγκαθίδρυση της Αλβανικής χωροφυλακής, και με το ξέσπασμα της εξέγερσης των Ελλήνων της Κορυτσάς τέθηκε επικεφαλής αυτών των μαχητών οι οποίοι είχαν ‘’ταμπουρωθεί’’ εντός της περιοχής του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου (δηλαδή στον καθεδρικό ναό της πόλης), όπου εκεί υπό την ηγεσία του ιερέα κατάφεραν οι Έλληνες μαχητές επιτυχώς να απωθήσουν τα όποια εχθρικά Αλβανικά τμήματα που τους επιτέθηκαν.    
 Δύο ώρες όμως μετά τη συμφωνία της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ομάδα Αλβανών ελεύθερων σκοπευτών, σε παράβαση των όρων της συμφωνίας, και ενεργώντας ύπουλα και υποχθόνια τον εκτέλεσαν τον ιερέα εν ψυχρώ στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου,
 
 Ήταν άνοιξη του 1914. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει και την επανέναρξη των συμπλοκών στην Κορυτσά μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: