ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

" Η Πράσινη Γραμμή", έργο του λαϊκού ζωγράφου Μιχαήλ Κάσιαλου από την Άσσια.




" Η Πράσινη Γραμμή", έργο του λαϊκού μας ζωγράφου Μιχαήλ Κάσιαλου από την Άσσια. Ζωγραφισμένο το 1964.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1963 μετά την τουρκανταρσία , για να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ανατέθηκε στον βρετανό υποστράτηγο Πίτερ Γιανγκ η οριοθέτηση της διαχωριστικής γραμμής ενώ η φύλαξή της ανατέθηκε στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.
Η «Πράσινη Γραμμή» εκτεινόταν αρχικά στη Λευκωσία και χώριζε την πρωτεύουσα της Κύπρου σε δύο τομείς. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και οριοθέτησε τους έξι τουρκοκυπριακούς θύλακες, που δημιουργήθηκαν μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου.
Ο Κάσιαλος δεν πρόλαβε να δει την τελική διαμόρφωση της " Πράσινης Γραμμής".
Στις 18 Αυγούστου του 1974 Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στο σπίτι του, τον κτύπησαν με το υποκόπανο του όπλου στον ώμο και του έσπασαν τα πόδια. Έμεινε αβοήθητος δυο μέρες στο χωριό του μέχρι που μεταφέρθηκε μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη στο Γηροκομείο του Αγίου Παύλου Λάρνακος. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Αυγούστου, σε ηλικία 89 χρόνων.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Κάσιαλος στο έργο του επέλεξε να ζωγραφίσει ελληνικές αντί κυπριακές σημαίες για να δείξει τον διαχωρισμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Υποψιαζόμαστε τον λόγο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: