ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, Η ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ

Μια εικόνα αποκαλύπτει...
Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, τότε που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορίας της και στην Κρήτη είχε παγιωθεί η κυριαρχία των Βενετσιάνων. Ζωγράφος ο Άγγελος Ακοτάντος, μια σπουδαία καλλιτεχνική φυσιογνωμία που έδωσε καινούργια πνοή στην κρητική αγιογραφία και δημιούργησε καινούργιους εικονογραφικούς τύπους. Είναι η εικόνα «Το θαύμα του Αγίου Φανουρίου», που προέρχεται από την Ιερά Μονή Οδηγητρίας Μεσαράς, ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα λατρείας του νεοφανούς Αγίου.

Με τόλμη και χάρη ο χαρισματικός ζωγράφος αποτυπώνει μια θαλασσοταραχή, ένα πλοίο παραδομένο στη μανία των κυμάτων. Απελπισμένοι οι ναύτες κι οι επιβαίνοντες προσπαθούν να διασώσουν το σκάφος, άλλοι παλεύοντας με τον άνεμο, άλλοι παρακαλώντας γονυπετείς τον Θεό. Είναι μια από τις μεγάλες στιγμές της κρητικής αγιογραφίας. Ο ζωγράφος μεταφέρει την ένταση, την αγωνία, αλλά και την αγαλλίαση που νιώθουν οι πιστοί που γνωρίζουν ή διδάσκονται μέσω της εικόνας την ιστορία. Δυο θείες μορφές βρίσκονται στην πρύμνη και την πλώρη του πλοίου. Ο Άγιος Φανούριος, μορφή ευγενική και γαλήνια, και η Θεοτόκος. Το πλοίο σώζεται τελικά...
Αναρτούμε και εδώ αυτή τη σπουδαία εικόνα με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Φανουρίου. Είναι βγαλμένη από τα βάθη της βυζαντινής μας παράδοσης, αλλά και προσαρμοσμένη σε μια καινούργια αισθητική αντίληψη που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική του Άγγελου Ακοτάντου. Είναι η μια από τις δυο εικόνες που Αγίου Φανουρίου που φυλάσσονται στο Μουσείο μας, έργα και οι δυο του ίδιου ζωγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: