ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ(ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 1949).



   Φωτογραφία Φεβρουάριος του 1949, που εμφανίζει τα 3 αδέλφια (από αριστερά), Γιώργο, Ανέστη και Θεοδώρα Μπαλάση, τα οποία αδέλφια λίγο πριν την κατάληψη του Καρπενησίου από τους συμμορίτες του ‘’ΔΣΕ’’ τον Ιανουάριο του 1949, φυγαδεύτηκαν από τους γονείς τους εντός ενός ξεροπήγαδου προκειμένου να μην πέσουν θύματα των βιαιοτήτων που ανέμεναν ότι θα επακολουθούσαν από τους αιμοσταγείς συμμορίτες της Ιης Μεραρχίας του καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης). 
  Στο ξεροπήγαδο αυτό τα τρία αδέλφια θα παραμείνουν για περίπου 18 ημέρες διαβιώνοντας με τα τρόφιμα που τους είχαν δώσει εξ΄αρχής οι γονείς τους, που ήταν 4 καρβέλια ψωμί, μία σακούλα με αμύγδαλα, καρύδια και χαρούπια, ντομάτες και μήλα, και μία στάμνα με νερό. 
  Τα παιδιά θα παραμείνουν κρυμμένα υπομονετικά όπως προαναφέρθηκε για 18 ημέρες και μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό, και κατά την διάρκεια ερευνών αντρών της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, θα ανευρεθούν και έτσι σώθηκαν.
   Η τύχη των γονιών τους είναι άγνωστη καθώς και οι δύο στρατολογήθηκαν βιαίως από τους συμμορίτες του ‘’ΔΣΕ’’, και έκτοτε η τύχη τους αγνοείτε. 
  Στην αριστερή φωτογραφία τα τρία αδέλφια διακρίνονται όπως ακριβώς ανευρέθηκαν και φωτογραφηθήκαν από τον ΕΕΣ, και δεξιά διακρίνονται μετά την περιποίηση που δέχτηκαν από τα στελέχη της παιδούπολης της ‘’Αγίας Ειρήνης’’ Θεσσαλονίκης, όπου και έμειναν ως την ενηλικίωση τους 

(αρχείο τεύχος Μαρτίου 1955 ‘’Η Ζωή του παιδιού’’).

Δεν υπάρχουν σχόλια: