ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ό Όσιος Ιωσήφ του Varatec,μαθητής του Αγίου Παϊσίου Βελιτσικόβσκυ



Ό Όσιος Ιωσήφ του Varatec(Βαράτεκ) γεννήθηκε περίπου το 1750 στο χωριό Valea Jidanului της Τρανσυλβανίας.Η οικογένειά του ήταν μία από τις ορθόδοξες οικογένειες που εγκατέλειψαν την Τρανσυλβανία και εγκαταστάθηκαν στην Μολδαβία λόγω των διωγμών των Αυστριακών και των Ουνιτών.

Έγινε μαθητής του Αγίου Παϊσίου Βελιτσικόβσκυ όταν αυτός βρισκόνταν στην Μονή Dragomirna και ακολούθησε τον πνευματικό του πατέρα στις μονές Secu και Neamt.Η μοναχική του κουρά και η χειροτονία του έγιναν στην Μονή Neamt.

Παλαιά χειρόγραφα δείχνουν ότι το 1779 ο Όσιος Ιωσήφ ήταν πνευματικός καθοδηγητής της Σκήτης Pocrov,κοντά στην Μονή Neamt και συμβούλευε πνευματικά τις μοναχές στις μονές Gura Carpenului και Durau.


Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποτραβήχθηκε στην έρημο μαζί με τους μαθητές του Γερμανό και Γερόντιο όπου ασκήτεψαν με προσευχή και νηστεία.
Η κατοικία τους απότελούνταν από τρία ξύλινα παραπήγματα και ένα μικρό παρεκκλήσι και τρέφονταν με τροφή που έβρισκαν στο δάσος.Τα ίχνη των ''Κελιών του Ιωσήφ''είναι ορατά και σήμερα και η περιοχή φέρει αυτήν την ονομασία.

Το 1785,με την συμβουλή του Αγίου Παϊσίου και με την ευλογία του τοπικού ιεράρχη,έθεσε τα θεμέλια της Μονής Varatec ,μαζί με τις μοναχές Ολυμπιάδα και Ναζαρία ,πνευματικές του κόρες στην Σκήτη Durau.και έχτισε τον πρώτο ναό ο οποίος τιμάται επ'ονόματι της ''Κοιμήσεως της Θεοτόκου''τ


Η πρώτη αδελφότητα της μονής είχε 200 μοναχές και τις καθοδήγησε πνευματικά για 30 χρόνια..Ήταν γνωστός σε όλους τους μοναχούς της περιοχής,ήταν ένας έμπειρος πνευματικός και δάσκαλος της Νοεράς προσευχήςτ


Ως μαθητής και διάδοχος του Αγίου Παϊσίου Βελιτσικόβσκυ ,ο Όσιος Ιωσήφ έγινε ένας άξιος ιεραπόστολος της εκκλησίας  και ανανέωσε τον μοναχισμό.
Για την αγία βιωτή του ο Θεός του έδωσε το χάρισμα της θαυματουργίας και της εκδίωξης των ακαθάρτων πνευμάτων.Με τις προσευχές του προς την Αγία Τριάδα και προς την Παναγία,θεράπευσε πολλούς χριστιανούς από τις ψυχικές και σωματικές τους ασθένειες.


 Προείπε ότι θα έλθουν δύσκολοι καιροί και μεγάλη αναστάτωση στην Μολδαβία.Ότι η Μονή Neamt θα ερημώσει για κάποιο χρονικό διάστημα και ότι οι μονές Agapia, Secu, Sihastria και Varatec θα υποστούν μεγάλες ζημιές.Πραγματικά αυτό συνέβη με την ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία το 1821.
Η ΜΟΝΗ VARATEC σήμερα

O Όσιος Ιωσήφ εκοιμήθη στις 28 Δεκεμβρίου 1828 και κηδεύτηκε στον πρόναο της Μονής Varatec.Η αγιοκατάταξή του από το Πατριαρχείο Ρουμανίας έγινε στις 5-7 Μαρτίου 2008.
Η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου.

Επιμέλεια π.Γεώργιος Κονισπολιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: