ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Πάλιν Ηρωδειας μαίνεται,πάλιν ταραττεται και σήμερα μόλις κάποιος αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια της αμαρτωλοτητας μας

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 


   Εορτάζουμε την αποτομη της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.Αυτός που είναι ο ύψιστος των Αγίων ,ο Μέγας εκ γενετής γυναικών.Από όλους όσους γεννήθηκαν και προ της του Χριστού παρουσίας ,της ενσαρκου Χριστού παρουσίας και μετά .
 Ο μεγαλύτερος των Αγίων και όλων των ανθρώπων ,μετά την Θεοτόκο ,την Μητέρα του Φωτός ,είναι ο Τίμιος Πρόδρομος.
 Είναι μεγάλος για πολλούς λόγους .Γιατί είναι ο Βαπτιστής του Κυρίου μας,είναι ο Μάρτυρας της Αγίας Τριάδας κατά την στιγμή της βαπτισεως που άκουσε την φωνή του Πατρός ,"Ούτως εστί ο υιός μου ο αγαπητός " .
 Αυτός που έβαλε την χείρα του επί τη κεφαλή του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος ,αυτού που δημιούργησε τα σύμπαντα και εμάς τους ανθρώπους ,του Σαρκωθεντος Λόγου και είδε το Άγιον Πνεύμα ,εν είδει περιστεράς άνωθεν της Κεφαλής του υιού και Λόγου του Θεού του ζώντος.

  Και μόνο λένε οι Άγιοι Πατέρες μας,που είχε αυτή την θεοφανεία στα Θεοφάνεια ο Τίμιος Πρόδρομος ,είναι ο μέγιστος των Αγίων.Γιατί το μεγαλύτερο που έχουμε να επιδιώξουμε οι άνθρωποι στη ζωή μας,είναι να κερδίσουμε την αιώνια ζωή.Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και παρέρχονται .

   Πάλιν Ηρωδειας μαίνεται,πάλιν ταραττεται και σήμερα μόλις κάποιος αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια της αμαρτωλοτητας μας,είτε αυτή είναι σαρκική,είτε είναι ψυχική ,είτε είναι πνευματική,ταραττομεθα.
Δεν θέλουμε να ακούμε ,άφησε μας στο μικρό μας θερμοκήπιο ,στον μικρό η τον μεγάλο μας εγωισμό.Μα όλοι περίπου το ίδιο είμαστε.Άλλοι εν έργω ,άλλοι εν λόγω ,άλλοι εν λογισμό και επιθυμία .
Ξέρετε που διαφέρουμε; Στον βαθμό μετανοίας,εκεί διαφέρουμε.Γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτούμε τον εαυτό μας ,αλλά να μην μείνουμε στην αποδοχή .Αυτό είναι εγωκεντρισμός νοσηρός που προκαλεί ο Άγιος Πορφύριος μας έλεγε παθογένεια.Δηλαδή γεννά άλλα πάθη.

 Μόλις αντιληφθώ την παθολογία του εαυτού μου,που όλοι έχουμε ,είτε κληρονομικότητας η λόγω επικτητων συνηθειών,τότε αμέσως μιλώ του Χριστού,μιλώ της Παναγίας ,μιλώ του Τιμίου Προδρόμου.
 ''Βαπτιστα του Χριστού δίδαξε μου την μετάνοια εν Πνεύματι Αγίω''.
''Κύριε Ιησού Χριστέ ,ελέησον με τον αμαρτωλό'' ,''Υπεραγια Θεοτόκε σκεπε ημάς''.
Βλέπετε αυτά τα τρια Άγια πρόσωπα ,δεν λείπουν από κανένα εικονοστάσι Ορθοδόξου Εκκλησίας .Πάντοτε εκεί είναι η εικόνα του Χριστού ,από την άλλη πλευρά η εικόνα της Παναγίας και δίπλα από τον Χριστό είναι ο Τίμιος Πρόδρομος.

 Γιατί αυτά ακριβώς είναι και σε αυτή την ζωή την πρόσκαιρη και στην αιώνια ζωή τα πρόσωπα που θα συναντήσουμε ,τα πρόσωπα τα οποία θέλουν να μας βοηθήσουν ,αλλά εμείς θέλουμε μόνο κάτι βοήθειες...
 Να γίνει καλά το χέρι μας,το πόδι μας,να πανε καλά οι επιχειρήσεις μας ,να παντρευτούν τα παιδιά μας,να αγοράσουμε κανένα οικόπεδο στην Λευκωσία η στην Λεμεσό ,να βρέξει ,να χιονίσει ,να μην βρέξει ,ανάλογα με την ιδιοτροπία μας.
 Δεν ζητάμε βαθιά πράγματα.Χριστέ μου δώρισε μου πραότητα ,αν είμαι θυμωδης.Δώρισε μου ταπείνωση που όλοι την έχουμε ανάγκη.Όλοι είμαστε εγωιστές.Δώρισε μου απλότητα είς τις σχέσεις μου τις διανθρωπινες.Δώρισε μου εγκράτεια στην σαρκική μου όρεξη .
 Αυτά είναι τα μεγάλα ,τα δώρα του Αγίου Πνεύματος που πρέπει να τα αναζητούμε πάντοτε με δρομολόγιο,με δρόμο την μετάνοια που δίδαξε ο Τίμιος Πρόδρομος.

 Ο Θεός να μας ελεησει αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας .Είναι πολιορκημένος πάλι από στεριά και θάλασσα από τους Τούρκους.Πολλά απειλούνταις ,αλλά ολίγα θα κατορθώσουν ,ένεκεν αυτών των Αγίων και ιδιαιτέρως της Θεοτόκου που σκεπάζει αυτή την νήσο.Εμείς να ακούμε μόνο τις φωνές που διδάσκουν την μετάνοια .
 Καμία άλλη φωνή όσο επίσημη και να φαίνεται. Διδάσκεις την μετάνοια ,είτε είσαι ιερωμένος ,είτε είσαι γονιός ,είτε είσαι παππούς η δάσκαλος ,θα σε ακολουθήσω,γιατί με οδηγείς στην αιώνια ζωή.
  Δεν διδασκεις την μετάνοια και αν αρχιερέας είσαι και αν πρόεδρος της Δημοκρατίας ,δεν θα σε ακολουθήσω.Θα σου κάνω ευγένειες αφού τις θέλεις....ως εκεί.Μπορεί να σιωπήσω προς στιγμής...ως εκεί.

  Αλλά πάλι όταν Ηρωδιας μαίνεται ,όταν πάλι ταραττεται εν ώρα το δεοντι ,για το συμφέρον των παιδιών μας,των εγγονιών μας που τόσο τα αδικήσαμε αυτά τα παιδιά ...Δεν τους διδαξαμε την μετάνοια ούτε εμείς πατέρες μου επαρκώς ,ούτε οι γονείς ,ούτε οι δάσκαλοι,ούτε οι παππούδες .Η κρίση είναι βαθύτατα πνευματική.Η σημερινή εορτή είναι επίκαιρη για μεγάλους λόγους.(απομαγνητοφώνηση ομιλίας ''Σημεία των καιρών'' 2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: