ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

"Οι εν Λεμεσώ διαλαμψάντες Άγιοι"

Οι εν Λεμεσώ Άγιοι: Ο άγιος Επίσκοπος Αριστοκλειανός, ο άγιος Επίσκοπος Θεόπομπος, ο άγιος Επίσκοπος Ηλιόδωρος, ο άγιος Επίσκοπος Θεοδόσιος, ο άγιος Επίσκοπος Αλέξανδρος και Ευστάθιος, οι Επίσκοποι Κουρίου Φιλάγριος, Φιλωνίδης και Ζήνων, ο άγιος Μνημόνιος, ο άγιος Τύχων, οι άγιοι Επίσκοποι Νεαπόλεως και Θεοδοσιανής άγιοι Λεόντιος, Τυχικός και Ζήνων, ο Πολιούχος άγιος της Λεμεσού, Ιωάννης ο Ελεήμων, ο άγιος Ερμογένης, ο άγιος Ιερομάρτυρας Θεράποντας, οι άγιοι Μάρτυρες Ρηγίνος και Ορέστης, ο άγιος Γεώργιος του Αλαμάνου, ο άγιος Θεοφάνης ο Μυροβλύτης, ο άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ο άγιος Νεομάρτυρας Ιωνάς.



  Δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου σήμερα και αφού εορτάσαμε την πρώτη Κυριακή τη Σύναξη πάντων των εν Κύπρω Αγίων που αγίασαν και έζησαν στην νήσο Κύπρο, η Εκκλησία μας η τοπική εορτάζει πάντας τους εν Λεμεσώ Αγίους.

  Όλους αυτούς τους Αγίους που έζησαν και αγίασαν και δόξασαν τον Θεό στη Μητροπολιτική περιφέρεια Λεμεσού, στην πόλη μας και στην επαρχία μας. 
 Όσο και αν μας φαίνεται άγνωστο, εντούτοις όμως έχουμε 26 επωνύμους Αγίους, οι οποίοι έζησαν στην πόλη μας και στην επαρχία μας.
  Αυτοί ήταν Μάρτυρες, Όσιοι, Ιεράρχες και Νεομάρτυρες με προεξάρχοντα τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαθούντα, με αρχή τον Άγιο Απόστολο Τυχικό, ο οποίος ήταν ο πρώτος επίσκοπος Νεαπόλεως και με τους Αγίους Επισκόπους Κουρίου και με τους Νεομάρτυρες, τον Ιωνά τον πρωτοψάλτη της Αγίας Νάπας, που μαρτύρησαν το 1821 μαζί με τον Άγιο Ιερομάρτυρα Κυπριανό και μαζί με πολλούς άλλους Μάρτυρες της εποχής εκείνης.

 Έχουμε μία πληθώρα Αγίων και αυτούς τους Αγίους γιορτάζουμε σήμερα, και πολλούς άλλους που είναι για μας άγνωστοι και τους ξέρει μόνο ο Θεός. Όλους αυτούς λοιπόν τους Αγίους Πατέρες μας, τους αδερφούς μας και συναγωνιστές μας, τους γιορτάζουμε σήμερα για να προσευχηθούμε σε αυτούς να πρεσβεύουν για μας, να πρεσβεύουν και να προσεύχονται και αυτοί για μας που κατοικούμε στον ίδιο χώρο μαζί με αυτούς και πορευόμαστε και εμείς, ο καθένας μας, το δικό του δρόμο προς τη βασιλεία του Θεού.

Έχουμε ανάγκη τις προσευχές των Αγίων διότι οι Άγιοι είναι φίλοι μας, είναι Πατέρες μας και αδελφοί μας και συναγωνίζονται μαζί μας με τις προσευχές τους και μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε ο καθένας το δικό του αγώνα. Έχοντας λοιπόν τοσούτον νέφος Μαρτύρων και Αγίων μπροστά μας, λαμβάνουμε θάρρος και υπομονή
«τρέχωμεν καί ἡμεῖς τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα, ἀφορῶντες εἰς τόν τῆς πίστεως ἀρχηγόν καί τελειωτήν Ιησοῦν»
https://youtu.be/eB_si0vits0
 Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: