ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

17 Μαρτίου 1811-Τούρκοι σκοτώνουν τον μητροπολίτη Νέων Πατρών (Υπάτης) Γρηγόριο.

Ιερά Μονή Αγάθωνος 1,20 Χ 80

17 Μαρτίου 1811
Τούρκοι σκοτώνουν τον μητροπολίτη Νέων Πατρών (Υπάτης) Γρηγόριο.
Στον «Ανέκδοτο Κώδικα της Μητροπόλεως Νέων Πατρών» αναφέρονται επί λέξει για τον ιερομάρτυρα Γρηγόριο τα εξής:
«Ὕστερα ἀπό αὐτόν (τόν Ἰωάσαφ) ἐχειροτονήθει (ἐπίσκοπος) ὁ Θηβαῖος κύρ Γρηγόριος, σπουδαῖος, ἐφημέριος τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, τόν ὁποῖον μέσα εἰς τήν Μητρόπολιν τόν ἐφόνευσαν εἰς τήν ἁγίαν Τράπεζαν οἰ κατοικοῦντες ἀλλόφυλοι τήν παραμονήν τοῦ Ἀκαθίστου, βαστώντας τό ποτήριον εἰς τό χέρι, καί ἦτον παρόντες πλλοί χριστιανοί τῶν χωρίων ὁποῦ ἐφιλεύοντο˙ ἐφονεύθη τό ᾳψια’ (1711) ἔτει».

Το δι’ολίγων περιγραφόμενο μαρτύριο του λειτουργούντος ιεράρχου, βαστώντας το άγιο δισκοπότηρο, ενώπιον του πολυπληθούς ποιμνίου του και της αγίας Τραπέζης, αποτελεί πράγματι συγκλονιστικό γεγονός, φανερώνοντας, για μία ακόμη φορά, τη θηριωδία των αλλοφύλων. Η τιμή του ιερομάρτυρος είναι άγνωστη τους συναξαριστές.

Ιερά Μονή Αγάθωνος
Κατά την μαύρη περίοδο της τουρκικής σκλαβιάς η Μονή Αγάθωνος έκανε το χρέος τη στο έθνος, διατηρώντας ακόμη και Κρυφό Σχολειό.
Ο Π.Λοιδωρίκης Οπλαρχηγός, γράφει για τον Ηγούμενο της Μονής Γρηγορίου Ιωάννου
«Ο ειρημένος εξ ενός φέρων την πομαντικήν του ράβδου ως πατήρ,εξ’αλλου ως εντολευς του Θεού έσυρε εγ άλλου το πυροβόλον εξ ου. Ελπίζετε η Ελευθερία της Πατρίδος και δια του οποίου ανεκτών η Ελλάς την Παλιγγενεσίας. Πατριώτης καλός έτρεχε με τους διάφορους οπλαρχηγούς επι τω σκοπό δια την Ελευθερίαν της Πατρίδος και δια την διατήρησην της Πίστεως και των ιερών Ναών του Υψίστου, φέρων επί τούτοις το σύμβολον της επιεικείας και της δικαιοσύνης»
Μετερίζι της Ορθοδοξίας και του Γένους, η Μονή Αγάθωνος πόνεσε πατρικά για την αμορφωσιά του Γένους κι αγωνίσθηκε για τον φωτισμό των Παιδιών του Φθιωτικού Λαού.
Οι δυνάμεις του Δράμαλη πυρπόλησαν την Μονή και οι καλόγηροι του ζώστηκαν τα’αρματά τους και ανέβηκαν στο βουνό.Ήτανε αρχές Μαϊου 1821»

Δεν υπάρχουν σχόλια: