ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Η Τσικνοπέμπτη έχει νόημα για όσους νηστεύουν σαρακοστή.


  Η Τσικνοπέμπτη έχει νόημα για όσους νηστεύουν σαρακοστή.Η θέση της μέσα σε αυτή την εβδομάδα είναι ιδιαίτερη.Διανύουμε την εβομάδα κατα την οποία τρώμε για τελευταία φορά κρέας πριν την μεγάλη νηστεία.Γιατί η επομένη είναι Τυρινή εβδομαδα.Η Πεμπτη λοιπόν αυτή βρίσκεται ανάμεσα στις δύο νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής,γι αυτό παίρνει αυτό το ιδιαίτερο πανηγυρικό χρώμα.Είναι όμορφη η ευωχία λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα.
Σε αναπαυει,φιλανθρωπεύει για την αδυναμία μας ετούτη η μέρα.Σε αυτή την ευωχία ας θυμηθούμε για ακόμα μια φορά αυτους που στερούνται και δεν έχουν πως να τσικνίσουν.Όπως λεει και ο παλαιός νόμος: Υπαγετε, φαγετε παχεα και πιετε γλυκασματα, και αποστειλατε μεριδας προς τους μη εχοντας μηδεν ητοιμασμενον. Κάτι από την αρχοντιά μας,όπως σε κάθε επίσημη μέρα τηςπαραδοσης μας,εκκλησιαστικής και κοσμικής.Αυτή η δεκάτη θα είναι και η ομορφότερη εισαγωγή στον όμορφο αγώνα που ερχεται για την πνευματική μας προκοπή και χαρά.

Βέβαια, ακόμα και στο ορθόδοξο ήθος και πρακτική εχει εισχωρήσει το life style της ''επαγγελματικής συμπόνοιας'' για τα σφάγια ζώα ή ακόμα χειρότερα η ταύτιση της ασκητικής μας με έναν υγιεινιστικό τρόπο ζωής σαν απόδειξη ακρας ηθικής ακεραιότητας.

 Δεν μας έφταναν τα χιλιάδες συλλογικά και ατομικά σύνδρομα ηθικισμού και ευσεβισμού, τα οποία εμφιλοχωρούν στην Εκκλησία μας, ψωνίσαμε και κάποιες μεταοικολογικές απόψεις του συρμού.Ενοχισμός και το μέγα έλεος! Πρέπει να αποδεικνύεσαι και να συμπάσχεις με τα μέηνστριμ κινήματα, αλλιώς κρίνεται και η ορθοδοξότητα σου, η ευσέβεια , η πιστότητα . Μας προέκυψαν οι μεταμοντέρνοι πουριτανοί , οι οποίοι αρέσκονται να εντοπίζουν εγκλήματα σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων.

  Το κρέας για τους χριστιανούς είναι λάχανα και τα λάχανα για τους φαρισαίους είναι κρέας. Αφήστε τον κόσμο να χαρεί τις ευλογίες του Θεού! Ζούμε όλοι μας σε ένα ασφυκτικό πνιγηρό περιβάλλον με παράδοξους κανόνες και διαρκή αστυνόμευση για όλα! 
 Κάθε μέρα εμπλουτίζεται ο ποινικός κώδικας συμπεριφοράς με καινούρια αλλόκοτα φρούτα με ωραία ονόματα. Αγάπη, συμπόνοια, εγκράτεια, πειθαρχία.Μέχρι και τον Χριστό τον παρουσιάζουν ακρεωφάγο, άχαρο και πονετικό ηθικό διδάσκαλο, ο οποίος ασχολήθηκε με τον αποδεκατισμό του ανηθου και του ηδύοσμου, όπως οι φαρισαίοι της εποχής Του. Φυσικά το να κάθεσαι στο τραπέζι με καθαρά χέρια και να τρως αναιμακτες τροφές, όχι από εγκράτεια, αλλά από taboo, είναι ότι πιο αντίθετο στην διδασκαλία του Χριστού, ο οποιος προέβαλε την πνευματική καθαρότητα ψυχής και σώματος και καυτηρίασε τους εξωτερικούς καθαρμούς .

  Συμπόνεσε λίγο την αδυναμία του άλλου. Όχι πλέον τόση επίπλαστη εξουσιαστική ακεραιότητα. Ο μόνος ο οποίος χαίρεται να εντοπίζει αδυναμίες στους άλλους, να τις μεγεθύνει και να κουνά το δάχτυλο είναι το πνεύμα του κακού. Ο διάβολος, κατήγορος( σατάν), ο διαβολέας. Όποιος θέλει ακρεωφαγία να πάρει και τους όρκους του μοναχισμού! Αν τους αντέχει! Γιατί θελουμε και να φαινόμαστε στα εύκολα και να μην επωμιζόμαστε τα βαριά.Και δεν πέφτει κανείς εκατό βαθμούς στην χριστιανική ευπρέπεια αν τσίκνησε και ήπιε , είτε νηστέψει είτε δεν νηστέψει την σαρακοστή!Όλα είναι ευχαριστία του Θεού! Επίσης, όλοι είμαστε κλητοί αλλά κανένας ' αστυνομεύων' και ' αδιάφθορος' δεν είναι εκλεκτός. Το λέει και η παραβολή του ασώτου, για τον πρεσβύτερο υιο, ο οποίος δεν ήξερε ούτε να αμαρτάνει, ούτε να υποστηρίζει τις αρετές τις οποίες υποτίθεται ότι είχε, ούτε να χαίρεται .

Δεν υπάρχουν σχόλια: