ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και η προσφορά του στο Έθνος


Το βιβλίο «Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και η προσφορά του στο Έθνος», που αναφέρεται στις τέσσερις ελληνικές εστίες σε Νίζνα, Μόσχα, Πετρούπολη και Οδησσό, και τη συμβολή των Ηπειρωτών εμπόρων-ευεργετών και δασκάλων του γένους, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η περιφέρεια Ηπείρου, οι δήμοι Ζίτσας, Μετσόβου και Ζαγορίου, και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

 Πρόκειται για έναν αναμνηστικό τόμο, συνέχεια του συγγραφικού και εκδοτικού έργου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, που επισημαίνει πως έχει ως βασικό σκοπό την «ανάδειξη της δράσης και της προσφοράς των εθνικών ευεργετών και δασκάλων του γένους, με επίκεντρο τους Ηπειρώτες, οι οποίοι ανέδειξαν την Ήπειρο, ως «πατρίδα των ευεργετών και δασκάλων του γένους», πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες προς το έθνος, κατά τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, στόλισαν, μετά την απελευθέρωση, την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους με μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και ιδρύματα, που αποτελούν στολίδια της πόλης των Αθηνών μέχρι σήμερα, και συνέβαλαν αποφασιστικά στην εδραίωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους».


 Η απόφαση για τη συγγραφή και έκδοση αυτού του αναμνηστικού τόμου, με βάση το πολύτιμο αρχειακό και μνημειακό υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ελήφθη με αφορμή τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, όπως επισημαίνουν τα μέλη του Συνδέσμου.

 «Και με αυτόν εδώ τον αναμνηστικό τόμο θέλουμε να πιστεύουμε πως μένουμε πιστοί στην εθνική μας παρακαταθήκη, σύμφωνα με την οποία "το τιμάν τους αγαθούς πάτριον τη Ελλάδι".
 Και εκεί όπου αποδίδεται η πρέπουσα τιμή στους αγαθούς, εκεί όπου επιβραβεύεται, κατά τον πιο τέλειο τρόπο, η αρετή, εκεί, όπως μας διαβεβαιώνει ο Περικλής στον Επιτάφιό του, οι πολίτες γίνονται τέλειοι. 
Αυτό ήταν ακριβώς το ιδανικό που φλόγιζε τις ψυχές των εκλεκτών εκείνων τέκνων του λαού μας, των οποίων αναλογιζόμαστε και προβάλλουμε τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς το έθνος μας και προς όλες εκείνες τις χώρες, τη ζωή και την ιστορία των οποίων σημάδεψαν με το πέρασμά τους. 
Μια απ’ αυτές τις χώρες, ίσως η πιο πολύτιμη για την εξέλιξη των εθνικών μας πραγμάτων, στις πιο δύσκολες στιγμές της εθνικής μας ζωής, ήταν η Ρωσία. Είναι η χώρα με τη μεγάλη και πολυκύμαντη ιστορία της, στην οποία κατέφυγαν, σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την πατρίδα μας, εκλεκτοί συμπατριώτες μας, ευδοκίμησαν σ’ αυτήν επαγγελματικά, καταξιώθηκαν κοινωνικά, και άφησαν, τελικά, κληρονόμο της τεράστιας περιουσίας τους, το ελληνικό έθνος», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ο Σύνδεσμος πρόκειται να προσφέρει το πλούσιο –αρχειακό και μνημειακό– υλικό που συγκέντρωσε, σε κάποιο δημόσιο πνευματικό ίδρυμα, ώστε να αποτελέσει έτσι τη βάση για την ίδρυση Μουσείου Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους και να αποβεί αντικείμενο μελέτης εκ μέρους νέων μελετητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: