ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ-"Λόγος εν ταις Καλάνδαις "

" Λόγος εν ταις Καλάνδαις "( Απόσπασμα - PG 48, 955 - 956 )
Ο ευάρεστος κατά Θεόν εορτασμός της πρωτοχρονιάς και η πλάνη της εκ του πονηρού ευφροσύνης κατά τις ημέρες των εορτών
Image may contain: 1 person
 Θα σου πάει καλά όλη η χρονιά, όχι αν μεθάς την πρώτη του μηνός, αλλά αν και την πρώτη του μηνός και κάθε μέρα κάνεις αυτά που αρέσουν στον Θεό. Διότι η ημέρα γίνεται κακή ή καλή όχι από τη δική της φύση, αφού δε διαφέρει η μια μέρα από την άλλη, αλλά από τη δική μας επιμέλεια ή ραθυμία.
Αν κάνεις την αρετή, σου έγινε καλή η μέρα. Αν κάνεις την αμαρτία, έγινε κακή και γεμάτη κόλαση. Αν εμβαθύνεις σ' αυτά κι έχεις αυτές τις διαθέσεις, θα 'χεις καλή όλη τη χρονιά κάνοντας κάθε μέρα προσευχές, ελεημοσύνες. Αν όμως αμελείς την προσωπική σου αρετή κι εμπιστεύεσαι την ευφροσύνη της ψυχής σου στις αρχές των μηνών και στους αριθμούς των ημερών, θα ερημωθείς απ' όλα τα αγαθά σου.
Αυτό, λοιπόν, επειδή το αντιλήφθηκε ο διάβολος κι επειδή φροντίζει να καταλύσει τους κόπους μας για την αρετή και να σβήσει την προθυμία της ψυχής, μας έμαθε να βάζουμε στις μέρες την ετικέτα της ευτυχίας ή της δυστυχίας. 
 Ένας που έπεισε τον εαυτό του ότι η ημέρα είναι κακή ή καλή, ούτε στην κακή θα φροντίσει για καλά έργα, διότι τάχα άδικα τα κάνει όλα και χωρίς σε τίποτα να ωφελήσει, εξαιτίας της κακορίζικης ημέρας ' ούτε στην καλή πάλι θα το κάνει αυτό, διότι τάχα σε τίποτα δεν τον εμποδίζει η προσωπική του ραθυμία, εξαιτίας της καλορίζικης ημέρας, κι έτσι και από τις δύο πλευρές θα προδώσει τη σωτηρία του. 
Κι άλλοτε μεν διότι δήθεν ανώφελα κοπιάζει, άλλοτε διότι δήθεν περιττά, θα ζήσει μέσα στην αργία και την πονηριά. Γνωρίζοντας λοιπόν αυτό, πρέπει να αποφεύγουμε τις μεθοδείες του διαβόλου και να βγάλουμε από το νου μας αυτήν την ιδέα και να μην προσέχουμε τις μέρες ούτε να μισούμε τη μία και ν' αγαπούμε την άλλη...
Ο χριστιανός δεν πρέπει να γιορτάζει μόνο μήνες ούτε πρωτομηνιές ούτε Κυριακές, αλλά σ' όλη του τη ζωή να έχει τη γιορτή που του πρέπει. Και ποια γιορτή του πρέπει; Ας ακούσουμε τον Παύλο που λέει«Ώστε εορτάζωμεν μη εν ζύμη παλαιά, μηδέ εν ζύμη κακίας και πονηρίας, αλλ' εν αζύμοις ειλικρινείας και αληθείας»(Α' Κορ 5,8).
Όταν λοιπόν έχεις καθαρή τη συνείδηση, έχεις πάντα γιορτή  τρέφεσαι με καλές ελπίδες και εντρυφάς στην προσδοκία των μελλόντων αγαθών ' όπως, όταν δεν έχεις παρρησία κι έχεις πέσει σε πολλά αμαρτήματα, ακόμη κι αν είναι μύριες γιορτές και πανηγύρια δεν θα 'σαι σε καθόλου καλύτερη θέση από εκείνους που πενθούν. Διότι, τί όφελος έχω εγώ από τη λαμπρή μέρα, όταν τη ψυχή μου τη σκοτίζει η συνείδηση;
Αν λοιπόν θέλεις να 'χεις και κάποιο κέρδος από την πρωτομηνιά, κάνε το εξής :
Όταν βλέπεις ότι συμπληρώθηκε ο χρόνος, ευχαρίστησε τον Κύριο, διότι σ' έβαλε σ' αυτήν την περίοδο των ετών. Δημιούργησε κατάνυξη στην καρδιά σου, ξαναλογάριασε τον χρόνο της ζωής σου, πες στον εαυτόν σου :
Οι μέρες τρέχουν και περνούν, τα χρόνια συμπληρώνονται, πολύ μέρος του δρόμου προχωρήσαμε. Άραγε τί καλό κάναμε; Μήπως άραγε φύγουμε από δω άδειοι κι απογυμνωμένοι από κάθε αρετή; Το δικαστήριο είναι κοντά, η ζωή μας τρέχει προς το γήρας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη μου χαρά , ειναι να ακουω την ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ την ωρα που φευγει πχ το νουμερο 2016 και γινεται 2017...Η πρωτοχρονια ουσιαστικα ειναι 1η Σεπτεμβριου και τοτε λεω σε ολους καλη χρονια. Μερικοι με κοιτανε παραξενα! τους λεω λοιπον, τωρα αρχιζει η νεα χρονια η σχολικη, η πανεπιστημιακη,η εργασιακη αλλά και πανω απ Ολα η Εκκλησιαστικη!!!!!!!!!!!! Το λεω τελευταιο, αν προκειται για ντιπ κοσμικους.Η ακομα και για χλιαρους πιστους , οι οποιοι μπαινοβγαινουν στις εκκλησιες , επειδη πρεπει,κι οχι επειδη ειναι αγαγκη καρδιακη, ψυχικη.
Μερικοι νομιζουν πως αν ακολουθεις- προσπαθεις δηλαδη- να ακολουθεις τους Αγιους σε οτι μας λενε, νομιζουν οτι εισαι τρελος, ή πειραγμενος, ή καθυστερημενος, ή παλιομοδιτης !
ΑΝ ομως καποιοι ακολουθουνε, τον χαμενο βουδα, ή τν ανυπαρκτο δια
εκει δεν εχουμε καμια αντιδραση! Σεβονται τα βιτσια τς.!
Μονο εμεις οι Ορθοδοξοι τρωμε ολη την κριτικη, το γιουχαρισμα και τους απαξιωτικους χαρακτηρισμους.
Δεν πειραζει εμενα, αλλά το επισημαινω γιατι ειναι αδικο.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ, ΚΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΙ.

ΑΓΙΕ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ , ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ. ΑΜΗΝ.
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ.