ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η αγιογράφηση του Κυριακού της Ι. Σκήτης της Αγίας Άννας και το θαύμα


Τα παρακάτω τα διηγείται ένας γέροντας της Σκήτης της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος, για την αγιογράφηση του Κυριακού (δηλ. της κεντρικής εκκλησίας της Σκήτης).

Οι αγιογράφοι Αθανάσιος και Κωνσταντίνος εζήτησαν ένα υπέρογκο ποσόν από τους Αγιαννανίτες πατέρες, για να ιστορήσουν το Κυριακόν της σκήτης της Αγίας Άννης. Οι πτωχοί πατέρες δεν είχαν φυσικά χρήματα κι έτσι οι αγιογράφοι έφυγαν προς την πλευρά της Μεγίστης Λαύρας, προς μεγάλη λύπη των Αγιαννανιτών.

Στον δρόμον όμως συναντήθηκαν με πέντε "αλλιώτικους" ανθρώπους, οι οποίοι σ' ενέπνεαν καθώς τους κοίταζες.
- Ευλογείτε. είπαν οι αγιογράφοι.
-Ο Κύριος, απήντησαν με μια φωνή οι πέντε και ρώτησαν: Ποιοι είστε και πού πάτε;
- Αγιογράφοι είμαστε και φεύγουμε άπρακτοι από την Αγιάννα, διότι δεν τα βρήκαμε με τους πατέρες οικονομικώς για να ιστορήσουμε το Κυριακό τους. 

Τότε ο ένας από τους πέντε που έμοιαζε επικεφαλής, είπε αυστηρά: 
- Αυτά είναι ανήκουστα. Μα είναι δυνατό να ζητάτε μεγάλα χρηματικά ποσά από ακτήμονες πατέρες, όπως είναι όλοι οι μοναχοί; Είναι δυνατό; Να και οι τέσσερις εδώ αδελφοί μου, το ίδιο λέγουν.
 Συμφωνείτε Αυξέντιε, Ευγένιε, Μαρδάριε, Ορέστα; 
-Και βέβαια, το αυτό φρονούμεν Ευστράτιε και ημείς! 

Οι δύο αγιογράφοι τα χρειάσθηκαν, γιατί κατάλαβαν πως είχαν να κάνουν με αγίους, οι οποίοι τους είπαν και τούτο:
- Να επιστρέψετε πάραυτα ν' αγιογραφήσετε το Κυριακό και ό,τι σας δώσουν οι πατέρες, να το πάρετε λέγοντας "να 'ναι ευλογημένο". τίποτ' άλλο. Επίσης στον αριστερό χορό ν' αγιογραφήσετε τους πέντε Μάρτυρας Ευστράτιον, Αυξέντιον, Ευγένιον, Μαρδάριον και Ορέστην(ΕΔΩ).

Αμέσως μετά εξαφανίσθηκαν από τα έκπληκτα μάτια των δύο αγιογράφων, οι οποίοι κατασυγκινημένοι έκαναν και ξαναέκαναν τον σταυρό τους, καθώς επέστρεφαν στο Κυριακό το οποίον αγιογράφησαν εξαιρετικά, αφού βεβαίως ανέφεραν στους εμβρόνητους πατέρες της σκήτεως το θαύμα.

Απολυτίκιον. Ήχος δ'. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Η πενταυγής των Αθλοφόρων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την οικουμένην άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Ευστράτιος, Αυξεντίω τω θείω, Ορέστης και Μαρδάριος, και Ευγένιος άμα, ους ευφημούντες είπωμεν πιστοί, χαίροις Μαρτύρων, πεντάριθμε σύλλογε.


ΥΓ) Σε ξενάγηση στο Κυριακό της Αγίας Άννας, οι εκεί υπεύθυνοι πατέρες εκείνης της χρονιάς μας είπαν ότι οι Άγιοι [δεν επετίμησαν τους αγιογράφους αλλά] υποσχέθηκαν να τους αποστείλουν αυτοί το ποσό που υπολειπόταν για να συμπληρωθεί το ζητούμενο και πράγματι αφού γύρισαν στο Κυριακό, έλαβαν την επόμενη ημέρα επιταγή από δωρητή, η οποία περιείχε ακριβώς το απαιτούμενο ποσό!

Κων/νος Β.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!!!!!!!!!!!!!!
+++και μονο που ειδαν και μιλησαν με τους Αγιους....ανταμοιφθηκαν πνευματικα!