ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Αλίμονο όμως στους μοναχούς που θα ευπορούν σε χρυσάφι(Αγίου Νήφωνος)

Αποτέλεσμα εικόνας για СВЯТИТЕЛЬ НИФОНТ КИПРСКИЙ, ЕПИСКОП
 Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Νήφων, επίσκοπος Κωνσταντιανής.
 Πόσο στ' αλήθεια πάλεψε ο άνθρωπος αυτός με το θέλημά του ώστε να γίνει θέλημα Θεού; 
Είδε πόσο μικρός ήταν, κατάλαβε την ολιγότητά του μπροστά στο μεγαλείο του Θεού, που δεν άντεξε τελικά χωρίς Αυτόν -είδε το σκοτάδι, είδε και τη μοναξιά. Κι αφού αγωνίστηκε -όπως λέει ο βίος του- με θηρία νοητά και δράκοντες, ο Χριστός τονε χαρίτωσε με το χάρισμα της προφητείας. 
Μεταξύ άλλων, λέει και σ' εμάς σήμερα: “...οι ηγέτες των μοναχών θα είναι όμοιοι. Θα έχουν καταβληθεί από τη γαστριμαργία και την κενοδοξία, ώστε θα αποτελούν μάλλον σκάνδαλο για τους ανθρώπους και όχι υπογραμμό. Γι' αυτό θα παραμεληθεί η αρετή. Θα βασιλεύει παντού η φιλαργυρία. Αλίμονο όμως στους μοναχούς που θα ευπορούν σε χρυσάφι. Διότι αυτοί θα είναι όνειδος στα μάτια του Κυρίου και δεν πρόκειται να δουν Θεού πρόσωπο”.
Λέμε κι εμείς: ἐλέησον ἡμᾶς, Κύριε, ἐλέησον ἡμᾶς, ὅτι ἐπί πολύ ἐπλήσθημεν ἐξουδενώσεως, ἐπὶ πλεῖον ἐπλήσθη ἡ ψυχή ἡμῶν. Τό ὄνειδος τοῖς εὐθηνοῦσι, και ἡ ἐξουδένωσις τοῖς ὑπερηφάνοις.
Που θα πει: ελέησε μας Κύριε, ελέησε μας γιατί κουραστήκαμε από τον εξευτελισμό. Κουράστηκε η ψυχή μας από τον χλευασμό των αλαζόνων, από την καταφρόνια των υπεροπτικών(Ψαλ. 122, 3-4)
Ιάσονας Διάκονος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελεύθερη απόδοση της ζωής του ΑΓΙΟΥ ΝΗΦΩΝΟΣ, από το βυζαντινό χειρόγραφο, βρίσκεται στο βιβλίο «Ένας ασκητής Επίσκοπος», έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου, το ειχα διαβασει 2-3 φορες παλιοτερα. Πολυ ωραιο.Την ευχη του να εχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο αγαπημένος μου Άγιος.Ο άγιος της ταπείνωσης.Γι'αυτή του την αρετή, ο ίδιος ο Χριστός παρέλαβε την ψυχή του όταν πέθανε.Του υποσχέθηκε ακόμα πως όποιος τον επικαλείται μέσω του ονόματος του Αγίου Νήφωνος,θα εισακούει την προσευχή του. Εκανε φοβερούς αγώνες με τους δαίμονες και τους κατατρόπωνε πάντα με αυτό του το χάρισμα, την ταπείνωση,αφού ποτέ δεν έπαυε να μηδενίζει τον εαυτό του μπροστά στα μάτια των ανθρώπων και του Θεού. "Ένας ασκητής επίσκοπος".Σπουδαίος άγιος.

Ανώνυμος είπε...

Αλίμονο όμως στους μοναχούς που θα ευπορούν σε χρυσάφι(Αγίου Νήφωνος)...
---ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ :-Σε μια ενορια στην Αθηνα, ενας 25ρης ιερομοναχος , κυκλοφορουσε με μια πανακριβη BMW αξιας πανω απο 50.000 ευρω...Και μετα άλλαξε και μοντελο και πηρε το πιο ακριβο...Οταν καποιος του ειπε..μα ειστε ιεροΜοναχος...ξεχασατε τα περι ακτημοσυνης .? εκεινος ειπε με ενοχλημενο υφος : Ο μπαμπας μου ειναι πλουσιος!- Ηθελα να του πω...οκ ο μπαμπακας σου ειναι πλουσιος. Αλλά τα πλουτη ο Θεος δεν μας τα δινει για να παιρνουμε σουπερ λουξ αμαξια εμεις οι Χριστιανοι. Εισαι και μοναχός. Θα επρεπε να βοηθας πολυτεκνες οικογενειες , φτωχα παιδια ορφανα...κλπ.Τα εγραψα σε γραμμα, αλλά αυτος περα βρεχει.
---Ημαρτον. δεν κατακρινω , απλα περιγραφω τα γεγονοτα.
ειχα 100.000 καποια στιγμη οταν πεθανε ο μπαμπας μου.
δεν κρατησα κατι για μενα. δεν πηρα αμαξι, δεν πηρα σπιτι.
τα μοιρασα ολα.-δεν ηθελα να εχω εγω και οι αλλοι να πεινανε.