ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Στρατής Μυριβήλης(Βίντεο-αφιέρωνα Ε.Ρ.Τ.)


 

Στις 19 Ιουλίου 1969 έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης. Γεννημένος (με πραγματικό όνομα Ευστράτιος Σταματόπουλος) το 1890 στην τουρκοκρατούμενη Συκαμιά της Λέσβου, ο Μυριβήλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της λογοτεχνικής "Γενιάς του '30".

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1915 με τη συλλογή διηγημάτων "Κόκκινες Ιστορίες", ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα, "Η ζωή εν τάφω" (α' έκδοση 1924), υπήρξε σταθμός στην συγγραφική του πορεία, εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη ελληνική αντιπολεμική λογοτεχνία.

Στο εμβληματικό αυτό έργο ο Μυριβήλης περιγράφει την προσωπική του εμπειρία στα χαρακώματα του Μακεδονικού Μετώπου (στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο), ενώ μυθιστορηματική συνέχειά του αποτελεί το έργο "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια" (1933). Το τρίτο μυθιστόρημα που συνέγραψε ήταν το "Η Παναγιά η Γοργόνα" (1949), ενώ στο έργο του περιλαμβάνονται ακόμη διηγήματα και νουβέλες (πιο γνωστή: "Ο Βασίλης ο Αρβανίτης"). Ο Στρ.Μυριβήλης υπήρξε Διευθυντής Προγράμματος στο ΕΙΡ (1946-1950), ενώ εξελέγη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1958).

Στο απόσπασμα του αφιερωμένου στον Μυριβήλη επεισοδίου της σειράς "Εποχές και Συγγραφείς" (σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς, παραγωγή 2001), λόγος γίνεται για το πεζογραφικό έργο του Μυριβήλη και σχολιάζονται τα έργα του "Η ζωή εν τάφω" και "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια".
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. εδώ:
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Λογοτεχνία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δεν υπάρχουν σχόλια: