ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ''Ριέβσκαγια''(Rjevskaia)


Αυτή η εικόνα της Παναγίας ονομάζεται και ''Οκοβέτσκαγια''(Okovețkaia)
Βρίσκεται στο μοναστήρι Ργιέβσκ(Rjevsk)κοντά στην πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας.
Στις 26 Μαΐου 1539,ανήμερα της Πεντηκοστής,ο μοναχός Στέφανος κάθισε να ξαποστάσει στο πυκνό δάσος που βρισκόντν στις όχθες του ποταμού Βίρισνα,κοντά στην πόλη Ριέβ.
Εκεί,σ'ένα πεύκο,ανακάλυψε έναν μεγάλο σιδερένιο σταυρό,ενώ στο διπλανό δέντρο βρηκε μία εικόνα της Παναγίας  με το βρέφος ενώ στα αριστερά της είχε αγιογραφηθεί ο Άγιος Νικόλαος
 Το νέο για την θαυμαστή αυτή ανακάλυψη διαδόθηκε γρήγορα κια οι άνθρωποι από τα τέσσερα κοντινά χωριά 'ετρεξαν για να προσευχηθούν στην εικόνα της Παναγίας.
Όταν κατέβασαν την εικόνα από το δέντρο ακούστηκε ένα έντονο βουητό σε όλο το δάσος και την περιέβαλε ένα έντονο φως.
Η εικόνα τοποθετήθηκε στον ενοριακό ναό Βίρισνι-Οκοβέτσκ όπου έγιναν πολλά θαύματα.
Βλέποντας το πλήθος των θαυμάτων,ο μοναχός Στέφανος,συνοδευόμενος από τον Γρηγόριο Ονισιφόρωβ,πήγε στην Μόσχα και ανέφερε την ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας και τα θαύματά της.Ο μητροπολίτης Μόσχας Ιωάσαφ(1539-1541)έστειλε μία επιτροπή για να ερευνήσει.
 Κατά την πρώτη ημέρα της παραμονής της επιτροπής κοντά στην εικόνα της Παναγίας έγιναν 170 θαυματουργικές θεραπείες.Τότε ο μητροπολίτης έδωσε ευλογία να χτιστούν δύο ναοί,έναν προς τιμήν του Τιμίου Σταυρού και έναν προς τιμήν της Παναγίας της Οδηγήτριας,όπου υπήρχε και ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο .
 Τον Ιανουάριο του 1541 η εικόνα της Παναγίας ''Ριέβσκαγια''λιτανεύτηκε μέχρι την Μόσχα όπου και έγιναν τα εγκαίνια ενός ναού που χτίστηκε προς τιμήν της.
Η εικόνα παρέμεινε στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο μέχρι στις 11 Ιουλίου 1541.Στην συνέχεια η εικόνα και ο σταυρός,συνοδευόμενα από τον μητροπολίτη και τον νεαρό τσάρο Ιβάν Βασίλιεβιτς ,λιτανεύτηκαν από το Κρεμλίνο στον νεόκτιστο ναό της Παναγίας ''Ριέβσκαγια''όπου και τοποθετήθηκε αντίγραφο της εικόνας.
π.Γεώργιος Κονισπολιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: