ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Για όσους δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε την τουρκοκρατούμενη Κύπρο...

                    

Για όσους δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε την τουρκοκρατούμενη Κύπρο, υπάρχει (γλυκόπικρη παρηγοριά...) η ταινία "Ο κυρ-Γιώργης και οι τρέλες του" (ή "Διακοπές στην Κύπρο μας") (1971), με σκηνοθέτη τον Ορέστη Λάσκο.
Αμμόχωστος, αρχαία Σαλαμίνα, Κυρήνεια (ή Κηρύνεια) είναι κάποια από τα ελεύθερα τότε μέρη της αρτιγέννητης Κυπριακής Δημοκρατίας που η ταινία διέσωσε, τρία μόλις χρόνια πριν την εισβολή του Μολώχ...
Εδώ οι Νίκος Δαδινόπουλος και Δώρα Σιτζάνη τραγουδούν στο γραφικό λιμάνι της Κυρήνειας την "Κουτσή κιθάρα" των Μάνου Λοΐζου - Λευτ. Παπαδόπουλου. Στην ταινία γεννήθηκε και ο έρωτας Λοΐζου (ο οποίος ήταν Κύπριος) και Σιτζάνη, που κατέληξε σε γάμο το 1978, για να "αναχωρήσει" ο πρώτος μετά από λίγα χρόνια (1982)...
 Την ώρα που η Σιτζάνη με τον Δαδινόπουλο τραγουδούσαν την «Κουτσή κιθάρα», ο φακός του Λάσκου καταγράφει ένα μικρό καρέ πέντε δευτερολέπτων (3:26 – 3:30), με τρεις «κομπάρσους», σε ένα τραπεζάκι. Ήταν συμμαθητές: οι 17χρονοι Κερυνειώτες, Χρίστος Καρεφυλλίδης, Γιώργος Μουστάκας και Φοίβος Φιερός, οι οποίοι τρία χρόνια αργότερα, χάθηκαν στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κερύνεια.
Οι δύο πρώτοι, 22 Ιουλίου 1974, ως λοχίες της 33 Μοίρας Καταδρομών και ο τρίτος ως ένας από τους ναύτες της τορπιλακάτου Τ-3 του ηρωικού υποπλοιάρχου Λευτέρη Τσομάκη, που βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία και βυθίστηκε έξω από το λιμανάκι, όπου έπλευσε να αναμετρηθεί με τον στόλο εισβολής, 05.30 του Σαββάτου 20.7.74.

Δεν υπάρχουν σχόλια: