ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ψηφιδωτή εικόνα της αγίας Αννης, αρχές 14ου αιώνα.


   Ψηφιδωτή εικόνα μικρών διαστάσεων (25Χ20 εκ.), στην οποία εικονίζεται το σπάνιο εικονογραφικό θέμα της Αγίας Αννης να κρατάει στο αριστερό της χέρι τη Παναγία . 
 Η σύνθεση είναι ουσιαστικά εμπνευσμένη από την παράσταση της Θεοτόκου βρεφοκρατούσης. Η αγία Αννα εμφανίζεται ολόσωμη πάνω σε υποπόδιο και στρέφεται ελαφρά προς τα αριστερά κοιτώντας την μικρή Παναγία, την οποία κρατάει με το αριστερό της χέρι.
  Ο ψηφοθέτης προσπάθησε να αποδώσει με ζωγραφικό τρόπο τα πρόσωπα των μορφών, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές ψηφίδες, τις οποίες τοποθέτησε έτσι ώστε να σχηματίζονται χρωματικές διαβαθμίσεις.
  Τα ρούχα σχηματίζουν πλατιές επίπεδες πτυχές, οι ακμές των οποίων τονίζονται με ασημί ψηφίδες. 
 Οι φωτοστέφανοι, το κατώτερο τμήμα της εικόνας και η ταινία με την τεθλασμένη γραμμή που περιβάλλει την κεντρική παράσταση διακοσμούνται με πολύχρωμες ψηφίδες, ενώ το βάθος του ανώτερου τμήματος μόνο με ασημένιες.
 Η εικόνα περιβάλλεται από έξεργο, ανεξάρτητο ξύλινο πλαίσιο, το οποίο καλύπτεται με ασημένια επένδυση. Τόσο η εικόνα, όσο και η ασημένια επένδυση του πλαισίου της φιλοτεχνήθηκαν πιθανόν ταυτόχρονα στις αρχές του 14ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: