ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ο λιμός της Ουκρανίας και τα 8.000.000 νεκρών


  Η τραγωδία του Γολοντόμορ, ο λιμός της Ουκρανίας και τα 8.000.000 νεκρών από ασιτία, συνεπεία της σοβιετικής κολεκτιβοποίησης, έχει γίνει γνωστή νομίζω και ανατριχιάζει κάθε άνθρωπο πλην των σταλινικών. 
 Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πώς αντιμετώπισε το ζήτημα τότε η δημοκρατική Δύση. 
 Η συγκλονιστική ταινία ''Mr Jones'' δίνει μία εικόνα της ηρωικής προσπάθειας του Ουαλού δημοσιογράφου Γκάρεθ Τζόουνς που ταξίδεψε με κίνδυνο της ζωής του στην Ουκρανία και δημοσιοποίησε το 1933 με άρθρα στους Financial Times στοιχεία αναμφισβήτητα για τα εκατομμύρια του λιμού. 
Ξεσηκώθηκε κανείς; Ουδείς. 
 Οι New York Times, ανέλαβαν μάλιστα, με άρθρα του ανταποκριτή τους στη Μόσχα και βραβευμένου με Πούλιτζερ Ουόλτερ Ντουράντι (διαβόητου για τα πάρτι του στη ρωσική πρωτεύουσα) να υπονομεύσουν την έρευνα του Τζόουνς ως "υπερβολική και κακοήθη αντικομμουνιστική προπαγάνδα". 
 Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και όλα βρήκαν την εξήγησή τους πριν τελειώσει το 1933, όταν συνήφθησαν κανονικές διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ- ΕΣΣΔ. Όσο για τον Τζόουνς, δολοφονήθηκε το 1935 στην Μογγολία από πράκτορα της σοβιετικής NKVD. Ήταν μόλις τριάντα χρόνων και δεν πήρε κανένα Πούλιτζερ όπως οι Ντουράντι του κόσμου αυτού...

Εικόνα: Victor Cymbal, "Μητέρα και παιδί ανεβαίνουν στον ουρανό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: